Четверг, 25.04.2024, 06:42
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Сентябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2016 » Сентябрь » 9 » Як замінити електропроводку: пошук старої проводки і заміна її на нову
00:06
Як замінити електропроводку: пошук старої проводки і заміна її на нову

Як замінити електропроводку: пошук старої проводки і заміна її на нову
Зовсім недавно електрику в основному обслуговувало різні галузі промисловості. Але нове тисячоліття внесло свої корективи і тут - тепер жоден будинок не обходиться без цього виду енергії, споживаючи її за допомогою самих різних електроприладів. Є дані, що навіть нафти сьогодні витрачається в п'ять разів менше, ніж електричного струму. Ми так часто і в таких кількостях використовуємо його в побуті, що проводка просто не витримує подібних навантажень. Дана стаття допоможе вам розібратися в причинах несправності електропроводки, так само допоможе правильно і самостійно її замінити.


Причини виходу проводки з ладу

Фактори, які повідомляють про несправності електропроводки:

Спочатку кожен раз при перевищенні навантаження на мережу спрацьовують запобіжники і подача струму переривається автоматично.
Поступово від перегріву починають оплавлятися елементи ізоляції.
Нарешті дроти перегорають, що і є однією з найважливіших причин пожеж.
Такий стан справ вимагає безперервного контролю за якістю і ступенем зносу проводки. Якщо з'явилися проблеми, то її потрібно негайно міняти. Про те, як виконати роботи по заміні проводки без сторонньої допомоги, ми і поговоримо.

Пошук і заміна старої проводки

 Замовляйте прокладку проводки або заміну старої проводки тут: замена проводки.

Для початку в товщі стін та стелі слід відшукати електричні кабелі. Оскільки монтаж завжди здійснюється відповідно до чітких схемами, то пошук не займе багато часу, особливо якщо початкове закладання кабелю виконували професіонали. Так, за правилами всі кути між елементами проводки повинні складати рівно 90 градусів.

Магістраль можна знайти або безпосередньо над підлогою, або прямо під стелею. Відповідно, до вимикачів і розеток кабель йде перпендикулярно знизу вгору або навпаки. Такий принцип має глибокий сенс - щоб не пошкодити проводку дрилем, потрібно просто уникати свердління дірок прямо під розетками або над ними.

Проводку ж на стелі прийнято пускати в спеціальних каналах, покликаних полегшувати конструкцію перекривають блоків. Вхід кабелю знайти особливо просто - це те місце, де на стелі розташовується лампа верхнього світла. А ось знайти вихід буде трохи складніше. Найчастіше порожнини спрямовані від вікна, але зрідка це правило може порушуватися.

Орієнтиром буде служити спрямованість швів з'єднання плит - вони йдуть паралельно порожнинах. У будь-якому випадку місце виходу проводки розташовується навпроти її входу, залишається тільки з'ясувати, на якій з чотирьох стін. Визначившись, потрібно, скориставшись перфоратором, звільнити доступ до кабелю. Тепер поміняти проводку буде зовсім неважко.

монтаж електропроводки

Монтаж проводки зазвичай проводиться з використанням або штроб, або труб. В отвір містився кабель, а самі конструкції ще при будівництві будівлі закладалися в панелі або плити. Обійтися мінімумом ушкоджень ви зможете тільки в тому випадку, якщо виявите після видалення вимикача, що дроти прокладені саме в трубі. Тут головне, що ви вже відшукали розподільні коробки (це і є вхідний і вихідний отвори для кабелю).

Монтаж електропроводки в панельному будинку

Монтаж проводки в панельному будинку проводиться за наступною схемою. Простукуванням потрібно визначити місце розташування блока керування у кожній з кімнат. Вона часто знаходиться посередині якоїсь стіни безпосередньо під стелею. Насправді, обчислити, де під товщею стіни є порожнечі, дуже легко за допомогою звичайного молотка. Інший спосіб - огляд стін на предмет наявності в бетонній поверхні вкраплень з сторонніх матеріалів - алебастру або простого розчину.

Якщо все місця, де з'єднуються дроти, звільнені, то можна сміливо приступати безпосередньо до заміни проводки. Чи не складе ніяких труднощів провести через трубу новий провід, просто прив'язавши його до старого і потягнувши за вільний кінець останнього на виході. Однак цей спосіб діє, тільки якщо проводка спочатку розташовувалася в трубах.

Куди складніше йде справа з заміною кабелю там, де труби не використовувалися. Тут пошуком проводки можна і не починати займатися. Просто вимкніть подачу струму в ці дроти і забудьте про них.

Використовуватися будуть тільки дроти під стелею, а інша частина кабелю монтується заново. А якщо планується підвісний або натяжна стеля, то і стельові елементи проводки можна замінити.

Способи монтажу електропроводки

Детальна інструкція по самостійному монтажу нової проводки.

Прокласти нову проводку без орієнтації на стару не так вже й складно. Ось основні етапи робіт:

Спочатку визначаємося, де в будинку буде розташовуватися електричний щиток. Традиційно місце йому відводиться поблизу від лічильника. Саме тут в кінцевому підсумку будуть зібрані всі дроти, що пролягають в квартирі.

У кожному з приміщень тепер вибираємо місце для розподільної коробки. Її розмір стандартний і складає коло діаметром 100-150 мм, а значить, під стелею вибиваємо якраз такий отвір.

У стінах від розподільного щитка потрібно в кожну з кімнат пробити штроби - своєрідні канали, в яких і буде залягати проводка. На стелі розташування штроб підбирається так, щоб вони могли об'єднати в собі якомога більше число кабелів.

Тепер по штробі прокладається кабель, а самі канали запечатуються алебастром або іншим матеріалом. Тут же потрібно повністю зібрати електрощиток, забезпечивши його всіма передбаченими автоматами і підключивши до них харчування. Число автоматів має збігатися з числом всіх розподільних коробок. Якщо в якихось місцях споживання енергії буде особливо сильним, то тут слід підключити до проведення окремий кабель, а значить, його потрібно забезпечити власним автоматичним вимикачем. Потужними споживачами електрики в сучасних квартирах є пральні машини, водонагрівачі та ін.

Підготувавши основну частину, можна переходити до забезпечення проводкою окремих кімнат. Тут початком всього буде розподільна коробка. Принцип залишається тим самим - після вибивання під стелею магістральних штроб визначаємо місця для вимикачів і розеток і вже до них на потрібний рівень опускаємо кабель. Є важливий нюанс - скільки б розеток ні планувалося, для кожної з розподільного щитка виводимо власний провід.

Трапляється, що по одному штробу доводиться пускати кілька кабелів. Якщо планується монтаж підвісної стелі, то наступна заміна проводки буде нескладною, адже при цьому можна взагалі не вибивати верхні штроби - досить закріпити кабель на стелі за допомогою пластикових кріплень.

Витягнувши всі дроти в розподільну коробку, їх потрібно скоммутіровать. Цю роботу краще всього довірити фахівцеві, оскільки непрофесіонал в електриці може не розібратися зі схемою. Втім, було б бажання вчитися.

Тепер монтуємо на свої місця всі розетки і вимикачі, вішаємо прилади освітлення. По завершенні і цього етапу, можна подавати електрику і перевіряти якість виконаної роботи.
Тепер, коли ви знаєте, що самостійно замінити в будинку проводку доступно кожному, хочеться загострити увагу на важливу деталь. Це стосується перетину електрокабелю. Даний параметр і визначає, навантаження якої потужності буде витримувати проводка.

Так, від щитка до розподільних коробок кімнат краще прокладати кабель з перетином від 2,5 квадрата. Таке ж перетин оптимальний і для проводів, що йдуть від кімнатних коробок до розеток і вимикачів. А ось для освітлювальних приладів можна взяти і менш потужний кабель, наприклад, з перетином всього в 1,5 квадрата. Додатково варто було б подумати і про заземлення, яке вимагатиме прокладання третьої жили.

Просмотров: 700 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz