Суббота, 27.04.2024, 01:57
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Октябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2016 » Октябрь » 25 » Що таке допомога психолога? Психоаналітична групова психотерапія
12:19
Що таке допомога психолога? Психоаналітична групова психотерапія

Психоаналітична групова терапія є комбінацією двох психоаналітичних методів: індивідуального психоаналізу і групового аналізу. Згідно двомірної моделі психоаналітичної групової терапії, аналітик повинен одночасно стежити за станом кожного індивіда і групи в цілому. У зв'язку з необхідністю постійного лавірування між індивідуальним і груповим аналізом керівник групи повинен володіти особливими здібностями і навичками.
 
історичний екскурс
 
Вальтер Шиндлер
Шиндлер вважав, що група є копією сімейних відносин, які відтворюються в поточній ситуації. При цьому керівник грає роль батька, учасники групи уподібнюються братам і сестрам, а група в цілому уособлює матір.
 
Байон
На думку Байона, група являє собою єдиний організм, вступає в контакти з керівником. Учасники «робочої групи» можуть намітити певні цілі терапії і планомірно просуватися в цьому напрямку.
На відміну від них учасники «ідейної групи» знаходяться під впливом характерних несвідомих процесів. Посилення властивою індивіду тривоги, яке викликає типові захисні реакції, пояснюється перш за все тим, що в умовах групової терапії індивід стає частиною колективу.

Все про групову терапію тут: Групповая терапия.
 
Тривога пов'язана перш за все з витісненим інфантильним бажанням незалежності від керівника, який є характерною особливістю так званою залежною групи, а також з фантазіями генітального характеру, характерними для груп з тенденцією до формування парних відносин, і деструктивними процесами, що відбуваються в рамках відносин між керівником і так званої конфліктної групою або групою, схильною до втечі.
 
сучасні концепції
  
Фулкес
Фулкес, будучи активістом Лондонського суспільства групового аналізу і автором оригінальної методики роботи з терапевтичними групами, значно впливає на сучасну групову психотерапію. На відміну від Байона, Фулкес рекомендує використовувати не герметичні групи, а slow open groups, в процесі роботи з якими учасники, які досягли явних успіхів, вибувають, поступаючись місцем новачкам.
 
Завдяки такому підходу вдається вчасно виявити проблеми, пов'язані з почуттям втрати. Керівнику групи належить створювати сприятливу емоційну атмосферу на сеансі, здійснювати аналіз групового процесу і в разі необхідності проводити інтерпретацію. Про строгих правилах мова не йде. Керівник може на власний розсуд інтерпретувати колективні переживання або індивідуальні переживання, а також комбінувати два підходи до тлумачення.
 
Фулкес приділяє велику увагу соціологічним аспектам групового процесу, вказуючи на загальну «матрицю» колективних взаємин і «павутину» міжособистісних відносин, нитки якої тягнуться від одного учасника групи до іншого. Разом з тим його концепція є психоаналітичної, оскільки він не ігнорує перенесення і опір. На думку Фулкеса, сновидіння учасників групової терапії не менш значущі, ніж сновидіння пацієнта в умовах індивідуального аналізу. Обшіе реакції учасників групи на певні події іменуються «специфічними груповими» реакціями. Йдеться, зокрема, про гомеостазі, множині перенесення, груповий захисної реакції, відіграш, формуванні підгруп і феномен пошуку «цапа-відбувайла».
 
Хейгл-Еверс і Хейгл
У Німеччині найвідомішими теоретиками і практиками в області аналітичної групової психотерапії є Хейгл-Еверс і Хейгл. В рамках «Геттінгенської моделі» групового процесу поєднуються концепції психоаналізу і соціальної психології, зокрема, уявлення про мінімальний структуруванні, вільному взаємодії, свідомому, предсознательном і несвідомому рівнях психічної діяльності, психосоціальних захисних маневрах. При цьому враховуються позиція, функції та роль кожного індивіда. До числа самостійних методів групової терапії відносяться інтерактивна групова психотерапія, групова психотерапія аналітичної орієнтації і власне психоаналітична групова терапія.
 
прийоми лікування
 
Групові та індивідуальні тлумачення
В даний час терапевт вирішує проблему вибору того чи іншого методу тлумачення, беручи до уваги колективний і індивідуальний аспекти терапії, оскільки кожен член групи в будь-якій ситуації є одночасно індивідом і учасником колективу.
 
Три функції керівника групи
1. герменевтически розуміння і інтерпретація.
2. Спостереження за мімікою і жестами членів групи.
3. Виявлення інфантильних патернів відносин, до яких можуть зводитися спостерігаються колективні феномени.
5. Основні характеристики колективних переживань
 
У зв'язку з тим, що в рамках групи розвивається безліч різноманітних процесів, слід звернути увагу перш за все на наступні основні їх характеристики:
- Повторне пожвавлення едіпових конфліктів, пов'язаних з почуттями ненависті і ревнощів, які виникають між чоловіками і жінками;
- Конфронтація з образом відсутнього або «слабкого» батька
- Переживання, пов'язані з ранніми стосунками між матір'ю і дитиною;
- Нарциссические колективні переживання в рамках так званих нарциссических груп; в тому випадку, якщо члени групи страждають переважно нарциссическими розладами особистості, в процесі терапії може відбуватися повторне пожвавлення переживань пов'язаних з «грандіозної самість», описаної Когутом і «ідеалізованими уявленнями про батьків»;
- Переживання прикордонного типу; в тому випадку, якщо члени групи страждають переважно прикордонними розладами особистості, в процесі терапії відбувається активізація описаних Кернберг «інтроеціровать примітивних об'єктно відносин», супроводжувана розмежуванням колективного простору на «виключно доброзичливі» і «виключно недоброзичливі» елементи, а також формуванням підгруп.
 
Способи застосування групової терапії
  
полемічні групи
Під впливом розмовної терапії, зосередженої на пацієнта, склалася концепція полемічних груп, в рамках яких першорядне становище займають швидше переживання і контакти, ніж аналіз переживань.
 
політичні групи
Політичні групи - дітище Ріхтера, який невпинно прагнув використовувати груповий підхід в сфері соціального обслуговування, сімейної терапії та громадської діяльності.
 
Групи самопізнання
Учасники груп самопізнання, призначених для вирішення особистих або професійних проблем, збираються з метою отримання більш повного уявлення про себе і оточуючих.
 
Групи подружжя або партнерів
В умовах групи можна проводити терапію подружніх пар і партнерів. При цьому об'єктом аналізу стає феномен «таємної змови» між двома удаваними противниками на шкоду третій стороні.
 
Групи з двома керівниками
Цей метод керівництва застосовується, як правило, при групової терапії подружжя і партнерів. Двоє експертів, які практикують групову терапію, можуть розділити обов'язки, пов'язані зі стеженням за станом кожного індивіда і групи в цілому. Разом з тим керівники повинні добре «зігратися», щоб після закінчення групових сеансів аналізувати неминучі переживання, пов'язані з переносом і контрпереносом.
  
Психоаналітична групова терапія створює ідеальні умови для того, щоб проводити одночасно лікування багатьох пацієнтів. При цьому вартість психотерапевтичних послуг цілком відповідає очікуваним результатам. Саме тому метод групової терапії широко застосовується в області медичного та іншого обслуговування населення, а також в сфері підвищення кваліфікації фахівців з соціальної медицини.

Просмотров: 725 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz