Пятница, 26.04.2024, 19:40
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Февраль 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2015 » Февраль » 6 » Навіщо здавати спермограмму?
13:07
Навіщо здавати спермограмму?

Безпліддя - в наш час нерідкий діагноз, кожна 10-а пара стикається з цією проблемою.

Запідозрити безпліддя лікар може не раніше, ніж через рік активних статевих відносин подружньої пари. Перед плануванням вагітності парі рекомендується відразу ж здати аналізи на захворювання що передаються статевим шляхом, жінці пройти УЗД органів малого тазу, чоловікові виконати УЗД простати і здати спермограмму. Це допоможе заощадити час, і якщо необхідно пройти відповідне лікування.

За статистикою, чоловічий фактор безпліддя складає 35%.

Спермограма - невід'ємна складова комплексного аналізу при чоловічому факторі безпліддя, дозволяє оцінити фертильну здатність чоловіка. Ставити діагноз на підставі однієї спермограми просто некоректно. Це самий суб'єктивний аналіз в лабораторної діагностики на сьогоднішній день.

Зробити спермограму можна тут: Сдать сперму на анализ Римская.
Там ж можна записатись на консультацію якщо це необхідно.

Справа в тому, що в одного і того ж чоловіка протягом року показники сперми можуть значно змінюватися, навесні і влітку активність сперматозоїдів підвищується, восени і взимку знижується. Досить сильно впливає на якість еякуляту спосіб життя, шкідливі звички, поточні захворювання. Тому при спостереженні в динаміці рекомендується чоловікові здавати спермограмму в одній і тій же лабораторії з дотриманням однакової підготовки. Якщо отримані результати, що виходять за межі рефференсних значень, рекомендується перездати спермограму через 2 тижні, і тоді вже з отриманими результатами звернутися до андролога.

Загальні рекомендації перед здачею спермограми на протяг не менше трьох днів: утримання від статевих стосунків, від прийому алкоголю, лікарських препаратів (якщо можливо), від прийому сауни, бані, і від опромінення (наприклад, флюорографія).

При аналізі сперми визначають кількісні, якісні, морфологічні параметри сперми.

Спермограма включає: фізичні параметри (об'єм, запах, колір, рН, в'язкість, швидкість розрідження), кількісні характеристики (кількість сперматозоїдів в 1 мл і у всьому еякуляті, рухливість), а також їх морфологію (вміст нормальних форм, з патологією), наявність аглютинації і клітин сперматогенезу, а також вміст лейкоцитів, еритроцитів, наявність слизу.

Норми для спермограми згідно з інформацією МОЗ України:

обсяг - більше 2 мл;
консистенція - в'язка;
розрідження через 10 - 30 хв;
в'язкість до 2 см;
колір - біло-сіруватий;
запах - специфічний;
рН 7,2 - 8,0;
каламутність - каламутний;
слиз - відсутній;
кількість сперматозоїдів в 1 мл - понад 20 млн;
загальна кількість сперматозоїдів в еякуляті - більше 40 млн;
життєздатні сперматозоїди - не менше 50%;
кількість активноподвижних сперматозоїдів - більше 25%;
сумарна кількість активноподвижних і малорухомих сперматозоїдів - більше 50%;
нерухомі сперматозоїди - менше 50%;
відсутність аглютинації та агрегації;
кількість лейкоцитів до 1 млн;
нормальні сперматозоїди - більше 50%;
сперматозоїди з нормальною морфологією головки - більше 30%;
клітини сперматогенезу 2 - 4.
Не завжди відхилення від норми якогось конкретного показника говорить про патології або про безпліддя чоловіки. Наявність аглютинації (склеювання) сперматозоїдів може свідчити про збої в роботі імунної системи або хромосомних патологіях.

Присутність еритроцитів, підвищена кількість лейкоцитів (> 106) говорить про поточний запальному процесі. Про нього також може свідчити присутність епітелію простати.

Дуже важливими показниками для оцінки фертильності чоловіка є:

Загальне у еякулята: зниження обсягу еякулята <2 мл медичною мовою звучить олігоспремія, а підвищена кількість поліспермії (більше 8 - 10 мл).
Концентрація сперматозоїда: олігозооспермія - зниження кількості сперматозоїда в еякуляті менше 20 млн в 1 мл. Так буває, що сперматозоїди взагалі відсутні в еякуляті, це явище називають аспермія. Азооспермия - в еякуляті отсуствуют сперматозоїди, однак присутні клітини сперматогенезу і секрет простати.
Рухливість сперматозоїдів: Важливо, щоб сперматозоїди були не просто рухливі, а рухалися швидко і з поступальним прискоренням. При астенозооспермия спостерігається зниження рухливості сперматозоїдів (кількість рухомих форм <25%, кількість малорухомих і рухомих форм - менше 50%).
Морфологія сперматозоїда: сперматозоїд складається з голівки, шийки і хвоста. Сперматозоїди з правильним будовою повинні становити не менше 30-50% від загальної кількості сперміїв. Чим більше патологічних форм, тим менше шанс завагітніти і тим вище рис хромосомних патологій у плоду. Тератозооспермия (тератоспермія) - такий діагноз може поставити лікар, якщо в еякуляті більше 50% аномальних форм сперміїв. Деякі лікарські препарати, опромінення надають тератогенна вплив не сперму. Також це може бути обумовлено мутацією певних генів.
Індекс за фарисеї: його ще називають показником плодючості чоловіка, залежить від таких параметрів як обсяг еякуляту, кількість сперматозоїдів в 1 мл, і від процентного вмісту рухомих сперматозоїдів. У нормі повинен бути вище 200.
При нееффектінвих спробах завагітніти, як чоловікові так і жінці, лікар додатково може призначити здати ще ряд досліджень: кров і еякулят на наявність антиспермальних антитіл (MAR-тест), посткоїтальний тест.

Якщо Ви отримали невтішні результати спермограми, не поспішайте засмучуватися і ставити хрест на планування вагітності. Насамперед, це привід відвідати уролога, андролога. Багато показників можна змінити в кращу сторону, за допомогою корекції харчування, гормонального фону, відмови від шкідливих звичок. Комплексний план заходів можливо лікар призначить на місяць, а може на півроку, це залежить від ступеня тяжкості і відхилень показників спермограми.

Просмотров: 691 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 1
1 Шпак Ольга Александровна  
0
Результат исследований Анализ эякулята
Количество(мл) 1,0
Цвет: бело-желтый,прозрачный
Запах: специфический
Кислотность (Ph): 7,0
Время разжижения: 40мин
Вязкость: высокая
Кількістьсперматозоїдів в 1мл:5-7 в п/зрения
Подвижность: а)активно подвижные –
Б)слабоподвижные –
В)не подвижные –
Количество живых: -
Количество мертвых: -
Патологические формы: общий % -
Головка –
Шейки –
Хвост –
Ш/х –
Лейкоциты: 5-7 в п/зрения
Эритроциты: не найдено
Эпителий: цилиндрический 1-2 в п/зрения
Предстательной железы: 2-3 в п/зрения
Лецитинові зерна : нет
Кристаллы Бехтерева: 2-4 в п/зрения
Клетки сперматогенеза: не найдено
Количество слизи: ++
Агглютинация сперматозоидов: не найдено
Амилоидные тельца: 7-10 в п/зрения
Макрофаги: не найдено

Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz