Четверг, 28.03.2024, 13:41
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Октябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2016 » Октябрь » 3 » Як вибрати електрика
20:50
Як вибрати електрика

Степан Степанович побудував будинок з колод - красивий, як хатинка в дитячих казках. Залишилося тільки доробити проводку, і можна заселятися. Степан в поспіху найняв двох електриків по оголошенню «послуги електрика» з газети. Все здавалося здорово: і ціна, і терміни. Електрики закінчили роботу вчасно, але через 4 дня спрацював автомат - світло в будинку згасло. Майстри виявилися порядні: приїхали, все перевірили, замінили автомат. Але через два дні його знову вибило, електрики знову приїхали, знову замінили автомат. Ще через три дні будинок згорів. Ні Степан Степанович, ні слідчі знайти електриків не змогли.

Будинок згорів, тому що електрик заощадив. Чи не розрахував все по науці, а прикинув на око: взяв тонкий кабель, який дешевше, і підключив на нього все розетки. Коли включили водонагрівач, пральну машину і мікрохвильовку, провід став перегріватися. Автомат від занадто великого навантаження відключався - це захищало від пожежі. Щоб все виправити, електрик не став виправляти халтуру, а просто поставив менш чутливий автомат. Так він позбавив проводку захисту.

Помилка електрика може проявитися не відразу: в бетонній стіні провід непомітно гріється, а через два-три роки перегорає. Тоді доводиться руйнувати стіну і шукати пошкодження. А потім заново штукатурити, фарбувати, клеїти шпалери. За це доведеться заплатити 8-10 тисяч.

Коли електрик здає роботу, клієнт може тільки поклацати вимикачем - перевірити, чи горить світло. Він не дізнається, якщо в стіні пошкоджений провід або розетка тримається на скотчі. Щоб не платити за халтуру, потрібно вибрати хорошого майстра. У цьому я можу допомогти: 8 років керую електромонтажною компанією, наймав і звільняв електриків, виправляв їхні помилки. Тому дам слушні поради.

Перевірте репутацію фірми

Я рекомендую замовляти електрика тут: электрик срочно.

Розпитайте друзів: може, хтось робив проводку в будинку і порекомендує електромонтажну компанію. Ваші друзі не розбираються в електриці і не можуть професійно оцінити роботу, але можуть оцінити сервіс. Ми так починали: перші 5 років у нас навіть не було сайту, перші клієнти приводили своїх знайомих, і ми швидко розвивалися.

Перевірте, чи немає на фірмі позовів і судових справ. Для цього треба зайти в картотеку арбітражних судів і введіть ІПН і ОГРН компанії. Якщо проти компанії є позови, це говорить про кваліфікацію її майстрів, але не тільки. Така фірма виплачує компенсації позивачам, і напевно буде робити це з ваших грошей. Витратить ваш аванс на свої судові витрати, а потім стане економити на проводці. Скоро вам теж доведеться подати позов.

У картотеці арбітражних судів можна перевіряти будь-яку компанію. Одного разу я замовив дизайн сайту в студії, але помилився: гроші у мене взяли, а роботу не зробили. Перевірив студію по картотеці - виявилося, я не єдиний обманутий клієнт. Шкода, що не перевірив відразу.

Деякі фірми кажуть: якщо багато працюєш, будуть і незадоволені клієнти. Це правда. У нас теж вони були, але судових позовів не було. Ми виправляємо помилки по дзвінку, без письмових претензій і бюрократії. А ще даруємо знижки і безкоштовну роботу - за турботу. Тому клієнти не звертаються до суду, а рекомендують нас друзям, навіть якщо ми допустили помилку.

Картотека арбітражних судів не рятує від «серійних підприємців». Вони роблять красивий сайт, швидко заробляють гроші, але через три-чотири роки до них вишиковується черга клієнтів з позовами. Тоді вони банкрутують фірму і відкривають нову - з чистою репутацією. Щоб не потрапити на такого шахрая, перевірте, як довго фірма існує. Якщо 3-5 років без позовів, можна довірити їм роботу.

подивіться портфоліо

Багато компаній хваляться, що працювали з «Газпромом», Ощадбанком і «Лукойлом». Якщо для вас це щось значить, перевірте інформацію: запитайте представника фірми, як ви можете переконатися, що вони виконували замовлення корпорацій.

Якщо електрик каже, що працював для «Газпрому», я не надаю цьому значення. Корпорації не замовляють проводку для квартир і котеджів, у них інша специфіка. Мені важливо, щоб у майстра був досвід, який стане в нагоді в роботі, а не ефектна рядок в резюме. Якщо проводите електрику в будинку, перевірте, чи працювала фірма на подібних проектах, і не звертайте уваги на хвастощі.

Переконайтеся, що у фірми є бригада

Буває так: компанія обіцяє прибрати після робіт, але електрик залишає бруд. На ваші претензії відповідає: «Нічого не знаю, вимагайте з тих, хто вам наобіцяв». Виявляється, майстри не мають відношення до фірми, якій ви заплатили.

У таких компаній немає своїх електриків, в штаті працюють тільки маркетологи і диспетчери. Вони підтримують гарний сайт, приймають дзвінки клієнтів. Потім передають замовлення електрикам з місцевого ЖЕКу і отримують за це комісію. Такі фірми не відповідають за результат.

Якщо вас влаштовує робота електрика з ЖЕКу, дешевше домовитися з ним безпосередньо і не платити посередникам. Щоб обчислити фірми-диспетчерські, запитуйте про терміни: вони не можуть контролювати сторонніх електриків, а значить і планувати чіткий графік робіт. Ще краще запитайте прямо: «У вас є своя бригада?» - Деякі чесно зізнаються, що немає.

Запитайте про обладнання

Досвідчені електрики вміють працювати з будь-яким інструментом, і фірми цим зловживають. Відправляють майстра на роботу з канцелярським ножем, ізоляційною стрічкою і запальничкою. Компанія економить, але майстер через це працює повільно і допускає шлюб.

У кошторисі враховується час роботи майстра, а воно залежить від інструментів. Якщо акумулятор шуруповерта кволий, його доведеться раз у раз перезаряджати. Зачистити провід спеціальною машинкою - секунда, а з ножем електрик провозиться хвилину. Перекусити провід кабелерез - одна легеня рух, з дешевими кусачками доведеться тиснути всією вагою. Без хороших інструментів майстер працює повільно, а ви платите за кожну зайву годину.

Якщо майстер працює в квартирі звичайним перфоратором, то піднімає хмара бетонної крихти. Вона забивається в килими, псує меблі. Якщо у майстра є перфоратор з пилососом, після роботи буде чисто, не доведеться платити за хімчистку.

З поганим інструментом навіть хороший майстер робить шлюб. Наприклад, неможливо зачистити провід ножем і не пошкодити. На місці порізу провід перегрівається: якщо стіна дерев'яна, почнеться пожежа, якщо бетонна - провід з часом перегорить і світло згасне. Тому зачищати дроти потрібно спеціальними знімачами ізоляції.

Якщо інструмент барахлить, майстер роздратований. З якісним інструментом електрик працює із задоволенням. Це помітно по результату.

Не порівнюйте ціни по розеток

Зіставити ціни різних компаній складно: у кожної в прейскуранті сотні послуг, зведеної таблиці немає. Тому покупці порівнюють ціни на щось одне - наприклад, установку розеток. У кого вона вийде дешевше, до того і звертаються. Але фірми знають про це прийомі, тому йдуть на хитрість: знижують ціни на установку розеток і підвищують на все інше. Здається, що у компанії низькі ціни, а підсумковий чек виявиться вище.

Навіть якщо ви порівняєте ціни на всі послуги, це не допоможе. Ви заплатите за «установку розеток», але одна фірма зробить міцно і безпечно, інша - приліпить розетку на скотч. Серйозно: у мого друга Максима на знімній квартирі стала іскрити розетка. Розібрали - виявилося, вона тримається на двох смужках скотча. Напевно, господар квартири радів, що монтаж обійшовся дешево. Але ризикував спалити квартиру.

Не користуйтесь безкоштовною кошторисом

Перш ніж розпочати роботи, будинок оглядає інженер-проектувальник. Він знає, який кабель провести, який автомат поставити. Інженер становить проект і передає кошториснику. Кошторисник - це бухгалтер: він знає, скільки коштує нормогодини та вихідні.

Багато фірм працюють без проекту і складають лише кошторис. На око. Наприклад: на трикімнатну квартиру потрібно 300-500 метрів кабелю. Плюс-мінус 200 метрів - це плюс-мінус 7200 рублів. Якщо після роботи залишаться зайві 200 метрів, підрядник забере їх собі, ви про це не дізнаєтеся. Якщо підрядник виявиться чесний, зможете залишити кабель собі. Але навіщо вам 200 метрів кабелю?

Прокладка кабелю без гофри варто в 2 рази дешевше, ніж в гофре. Чи потрібно всюди прокладати кабель в гофре або можна заощадити - про це може судити тільки інженер-проектувальник, але не сметчик. Тому для монтажу потрібен проект або хоча б специфікація з ескізом. На цьому не варто економити.

Без проекту електрик працює наосліп. Ходить з кутка в куток, прикидає, що і в якому порядку робити - за цей час вам все одно доведеться платити. Якщо у майстра є проект, він одразу береться за роботу і не витрачає ні секунди даремно.

Розбийте процес на етапи

Ніколи не вносьте аванс більше 50%. Якщо проект великий, розбийте його на етапи і платите за кожен окремо. Якщо підрядник підведе, на наступний етап візьмете іншого. Цим не варто зловживати: новому майстру складно доробляти чужу роботу - легше все зламати і почати заново. Але так ви, по крайней мере, не втратите ціну всього проекту.

Ми самі розбиваємо свою роботу на окремі етапи, щоб замовник частіше перевіряв, чи задоволений роботою. Кожен день висилаємо на email фото робіт, можемо встановити і відеоспостереження. Перед здачею об'єкт проходить внутрішню приймання: куратор перевіряє якість. Він чіпляється до таких дрібниць, яких ви б не подумали.

Просмотров: 657 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz