Пятница, 19.04.2024, 08:02
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Апрель 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2017 » Апрель » 6 » Фасадна фарба: яку вибрати?
20:42
Фасадна фарба: яку вибрати?

Більшість фасадів будинків забарвлюються. Фарба робить їх виразними і привабливими, а, крім того, захищає стіни від негативного впливу зовнішніх факторів. Сьогоднішній вибір фасадних фарб досить широкий. Кожен тип фарби має свої функціональні особливості, які слід враховувати при виборі.
Важливі характеристики фасадних фарб

Більшість сучасних фасадних фарб виготовляються на основі акрилового, силіконового або вінілового сполучного. Раніше були популярні цементні і вапняні фарби, але тепер вони зустрічаються все рідше. Причина їх відходу на другий план криється в недостатній технологічності. Вони сильно поступаються сучасним фарб на синтетичних смолах.
Якість готового складу сильно залежить від фактичної кількості сполучного. На упаковці рідко вказується цей параметр, тому про насиченість фарби сполучною можна дізнатися лише з вартості продукції. Чим більше сполучного – тим дорожче і якісніше фарба. Занадто дешева фарба, швидше за все, сильно розбавлена розчинником. Причому, якщо розбавити дорогу фарбу в тій же пропорції, то вартість складу може виявитися навіть нижче, ніж у готової рідкої фарби. Тому перша порада – не купувати фарби по найдешевшим цінами.
У кожної фарби є технічна картка, в якій вказується склад та інші показники. Вибираючи ту чи іншу фарбу, рекомендується ретельно вивчати її характеристики і призначення. Тільки в такому випадку можна чекати високої якості фасадного декоративного покриття.
Паропроникність відноситься до однієї з найбільш важливих характеристик фасадної фарби. Справа в тому, що водяна пара (частинки води, що знаходяться в повітрі) виходить з приміщень, в тому числі і через стіни. Якщо захисна конструкція задумана як паропроникна, то і фарба фасаду повинна добре пропускати пар. В іншому випадку фасадна фарба стає паробар'єром, замикаючи вологу в стінах і не даючи їй виходу. Це загрожує багатьма неприємностями – від появи цвілі в будинку до руйнування стін під впливом морозу.

Замовляйте арбу дешевше тут: фасадные краски.

У фарб, залежно від складу, паропроникність може бути різною. У технічних картах виробники можуть виражати даний параметр трьома способами. Найчастіше вони вказують кількість води в грамах, здатне проникнути через 1 м2 пофарбованої поверхні в одиницю часу. Хорошим показником паропроникності вважається показник 120 г/м2/24 год і вище.
Інший спосіб вираження паропроникності – величина Sd (коефіцієнт дифузійних властивостей). Чим цей коефіцієнт нижче, тим більше фарба паропроникна. У фарб з високою паропроникністю цей показник знаходиться в межах 0,05-0,11 м.
Паропроникність можна також виразити і коефіцієнтом дифузійного опору µ. У якісних фарб він становить близько 1400-1500 одиниць.
Водопроникність. Не варто плутати водо - і паропроникність. Фасадні фарби повинні характеризуватися мінімальної водопроникністю, у даному випадку цей термін може бути дубльований абсорбцією. Для фасадної сторони стін важлива сухість. Дощова вода і конденсат не повинні вбиратися в барвистий шар і тим більше проникати крізь нього в товщу стіни. Якщо таке буде відбуватися, то на фасаді швидко з'явиться грибок і водорості. До того ж сирі фасади швидко забруднюються і погано відмиваються.
На абсорбцію фарби впливає такий показник, як водопоглинання. Коефіцієнт водопоглинання технічних картах позначається буквою w. Чим нижче водопоглинання фарби, тим краще. У якісних фарб коефіцієнт w знаходиться в межах 0,03-0,05 кг/(м2×год).
Стійкість до ультрафіолету. Ця характеристика відповідає не тільки за стійкість кольору, але і цілісність самого фарбового покриття. Сонячні промені вражають цвіль і в цьому сенсі корисні фасаду. Але надлишок випромінювання пересушує фарбу, знебарвлює пігмент та призводить до розтріскування барвистого шару. Хорошу опірність ультрафіолетового випромінювання демонструють акрилові, акриловосиликоновые і полікремнієві фарби.
Стійкість до стирання. Ця характеристика відноситься до механічних. Чим міцніше фарба, тим вона більш довговічна. В процесі експлуатації фасад піддається різним впливам. Про нього регулярно вдаряються краплі дощу, а вода, як відомо, камінь точить. Крім того, зовнішній барвистий шар постійно бомбардируется частинками абразиву, вітром. Через деякий час слабка фарба може стоншена і втратити захисні функції. Механічна міцність фарби також важлива і для фасадів, які часто миються.
Фарбування фасаду фактурного
Стійкість до стирання фарби визначається в лабораторних умовах. Вимірюється вона в кількості циклів впливу. Якісні міцні фарби витримують близько 5000 таких циклів.
Витрата – характеристика вельми умовна. Вона вказується кількість фарби, що витрачається на покриття поверхні площею 1 м2. Витрата фарби сильно залежить від всмоктуючої здатності підстави, а також від його текстури. Чим рівніше поверхня, тим менше знадобиться фарби. Деякі виробники вказують витрата у кількості м2, які можуть бути пофарбовані 1 л фарби. В залежності від типу підстави витрату фарби може становити 4-10 л/м2. Щоб більш точно дізнатися реальний витрата, необхідно придбати невелику кількість фарби та пофарбувати їм наявну поверхню.
Час висихання. Існує два періоди, описуваних в технічній карті фарби. Перший – технологічна перерва між нанесенням шарів, який може тривати від 2 до 6 годин. Другий – повне висихання фарби (ок 24 годин). Вибираючи фарбу для фасаду, слід віддавати перевагу швидковисихаючим складам. Якщо користуватися фарбами з довгим періодом висихання, то зміна погоди може принести значні збитки. Фарбувати можна тільки в суху погоду.


Типи фасадних фарб

Акрилові фарби на сучасному ринку представлені найбільш широко. Їх основу складає органічна акрилова смола. Як правило, такі фарби виробляються на водній основі, завдяки чому вони не мають запаху і вважаються екологічно чистими.
Фарби на акриловій основі відрізняються низьким водопоглинанням. Вони добре захищають фасад від вологи, але разом з тим не є перешкодою для виходу пари. Акрилові фарби добре підходять для мінеральних і органічних підстав. Але не для всіх. Наприклад, силікатна цегла та вапно їх наносити не рекомендується.
Акрилові фарби бувають і на органічних розчинниках. Вони володіють підвищеною адгезією, тому часто застосовуються при роботах зі старими підставами.
Фарбування фасаду валиком
Латексні фарби не відносяться до окремого типу. Це ті ж акрилові склади, але з додаванням штучного каучуку або просто з високим вмістом акрилових зв'язуючих. Такі фарби відрізняються високою еластичністю і стійкістю до стирання.
Акрилово-силіконові фарби володіють підвищеною паропроникністю. За цим критерієм вони перевершують чисто акрилові. Однак вони мають і більш високим водопоглинанням. Це означає, що пофарбовані ними фасади будуть сильніше замокання і забруднюватися.
Вінілові фарби стали менш популярними з появою акрилових складів. Складно назвати хоча б один параметр, за яким вони могли зрівнятися з фарбами на акриловій основі. Єдиний плюс – дешевизна, проте в довгостроковій перспективі і вона не виправдовується, оскільки вінілові фарби швидко зношуються і вимагають частого оновлення.
Силіконові фарби – вони ж силоксанові, силановые або кремнійорганічні. Головна перевага силіконових фарб – висока гідрофобність. Такі склади практично не вбирають воду, завдяки чому добре захищають фасади і при цьому залишаються чистими і дозволяють стінам «дихати». Відрізняються силіконові фарби і високу адгезію до різних підставах. Недолік – низька стійкість до стирання. Але завдяки високим брудовідштовхуючими властивостями, мити фасади, пофарбовані силіконовими фарбами, доводиться вкрай рідко. Серед недоліків варто також відзначити низьку опірність УФ-променів. На південних фасадах пігменти помітно вигорають, тому не слід пофарбувати силіконові фарби занадто яскраві відтінки.
Силікатні фарби (крем'яні фарби). Їх не треба плутати з силіконовими. Від останніх вони відрізняються цілим рядом властивостей. Зокрема, силікатні фарби відрізняються високою міцністю, не уражаються цвіллю і водоростями; стійкі до атмосферних факторів (за винятком УФ-випромінювання). Крім того, силікатні фарби є чемпіоном за показником адгезії. Втім, це одночасно і перевага, і недолік. Справа в тому, що силікатні фарби настільки сильно чіпляються до основи, що видалити їх украй складно.
Важливо! Силікатними фарбами можна фарбувати органічні поверхні (акрилові або силіконові штукатурки).

Просмотров: 645 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz