Давно минули ті часи , коли самотній велотурист розігрівав баночку на спиртівці або готував суп на паяльної лампи . Якщо похід проходить по густонаселеній території небудь у Польщі , Чехії , Німеччини , то краще мати невеликий гаманець , ніж туго набитий рюкзак. У будь-якому готелі можна поснідати чи повечеряти з великим шиком. Достаток маленьких затишних ресторанчиків вбиває у велотуриста бажання економити і самостійно готувати їжу в поході.
На крайній випадок слід запастися кип'ятильником і невеликим запасом швидко заварюю каші , бульйонних кубиків , чаю та цукру. У Росії для туриста теж роздолля - в поході можна приготувати і гриби , і ягоди , і рибу.
Важко уявити велотуриста з вагами і тому потрібно заздалегідь знати об'ємна вага різних продуктів. Зазвичай продукти вимірюють об'ємними заходами , а не зважують. Для цього використовують , наприклад , склянку (200 мл ) або чашки ( 0,5 л). Неважко запам'ятати, що одна столова ложка відповідає 15 мл води , а чайна ложка - 6 мл . Наведемо деякі мірні величини.
Соотношение объемов и массы сухих продуктов |
---|
Продукты | Чашка (0,5 л) | Стакан (200 мл) | Столовая ложка (15 г) |
---|
Мука пшеничная | 320 | 128 | 10 |
Сахар | 400 - 450 | 160 | 12 |
Молоко цельное | 490 | 196 | 12 |
Молоко сухое | 240 - 250 | 100 | 8 |
Лапша | 170 - 250 | 68 - 100 | 12 |
Крупа гречневая | 365 | 146 | 10 |
Крупа манная | 335 | 134 | 10 |
Пшено | 350 | 140 | 10 |
Овсянка | 300 | 120 | 10 |
Рис | 410 | 164 | 10 |
Горох | 385 | 154 | 10
|
В даний час займатися приготуванням їжі в поході доводиться все менше і менше. Канули в лету часи, коли треба було замочувати з вечора рис або горох і вставати на дві години раніше за всіх, щоб встигнути приготувати сніданок. Тепер газові пальники дозволяють за 5 - 7 хвилин закип'ятити воду, а кашу приготувати за 1 - 3 хвилини. Проте для тих, хто зберіг у собі ентузіазм готувати біля багаття, нагадаємо деякі корисні відомості.
Особенности приготовления каш и продолжительность варки круп |
---|
Продукты | Количество продукта на 1 участника, г | Количество чашек воды на одну чашку крупы | Время варки, мин |
---|
Манка | 40 | 8 - 10 | 10 - 12 |
Геркулес | 40 - 50 | 3 - 5 | 10 |
Гречка | 70 - 80 | 5 - 10 | 25 - 30 |
Овсянка | 50 | 6 - 10 | 20 |
Пшенка | 80 | 4 - 8 | 20 - 30 |
Рис | 70 - 80 | 4 - 8 | 20 - 30 |
Макароны | 110 | 5 - 8 | 10 - 15
|
Слід пам'ятати, що в горах вода закипає при менших температурах, тому крупи розварюються дуже повільно. Так, на висоті 3000 м приготувати м'ясо практично неможливо, оскільки вода закипає при температурі 70 градусів.
Звичайно ж, натуральні супи і каші не втратили своїх переваг. А що може зрівнятися з справжнім пловом або шашликом зі свіжої баранини? Дивіться рецепти страв, які можна приготувати в поході.