Ситуацій , коли в поході закінчувалася їжа , в нашій практиці не було. Але слухаючи розповіді друзів і знаючи толк в деяких особливостях туристичної кухні , ми все ж взяли на себе сміливість написати як вижити без їжі. Тих , хто хоче почути з перших вуст всі радощі харчування в екстремальних ситуаціях , можна адресувати до книги чудового натураліста Андрія Іллічова «Велика енциклопедія виживання» (видавництво « Ексмо» , 2003 ) .
Наші предки, що жили в умовах жорстокого світу , залишили нам у спадок безліч рецептів з виживання без їжі. Вони їли практично все , і в цьому сенсі їх меню було набагато багатше . Дещо залишилося і нам - раки , краби , кальмари , омари , які досі вважаються делікатесами на нашому столі. Однак по відношенню до інших продуктів ми починаємо морщити ніс. А от у Південно-Східній Азії з задоволенням поїдають деякі види комах , вважаючи їх прекрасної харчовою добавкою. Китайці їдять сушених павуків , смажених скорпіонів , а японці - бабок.
В останні роки телебачення дещо розширив наші уявлення про можливості людини . Так , наприклад , в передачі «Фактор страху » наші співвітчизники живцем поїдають равликів , сирої мозок свині , павуків ... Стає гидко лише при згадуванні. З іншого боку , ці «продукти» - багатющий харчової білок. Так , наприклад , м'ясо беззубок ( молюска , що мешкає в прісноводних водоймах Європи та Сибіру) містить до 60 % білка , 10 % вуглеводів і 8 % жирів , що в перерахунку на сто грам продукту дає 350 ккал.
Що ж робити , коли мова йде про виживання ? Вадим Кетов , подорожуючи по Анголі , виявився у віддаленому куточку цій країні , де колись був концентраційний табір. Особливість цього табору полягала в тому , що навколо поселення не було ні зборів , ні охорони , оскільки бігти в умовах пустелі людині було нікуди. Однакj наш знаменитий мандрівник зміг вижити завдяки удачі - йому вдалося зловити і з'їсти змію.
В даний час екологічна обстановка на земній кулі залишає бажати кращого. Тому ми не рекомендуємо для повсякденного вживання природні морепродукти (молюски , устриці) , оскільки більшість з них може бути уражено технічними відходами ( нафтопродуктами та солями важких металів) , різними паразитами.
Чим же харчуватися в екстремальних умовах? У невеликій таблиці ми спробували зібрати деякі рецепти приготування різних комах і плазунів.
Способы приготовления земноводных, моллюсков и насекомых
Найбільш популярними « делікатесами » є жаби , тритони , змії , ящірки. Їх можна варити , запікати в вугіллі , смажити на палиці або на розпечених каменях . Але деякі види саламандр і жаб їсти не можна. На шкірі цих плазунів міститься безліч отруйних залоз. Те ж стосується деяких видів голотурій , павуків , морських їжаків і т. д. Перш ніж експериментувати на собі , треба дуже серйозно попрацювати в бібліотеці і вивчити особливості приготування кожного виду , який ви припускаєте використовувати в їжу. Деякі з них містять не тільки паразитів і токсичні відходи , а й нервово- паралітичні отрути , не руйнуються при термічній обробці.
Таким чином , слід дотримуватися деяких правил :
якщо при дотику до молюскові , він не закриває щільно свої стулки , то швидше за все цей молюск мертвий ;
не варто збирати морепродукти , якщо море сильно забруднено побутовими або технічними відходами;
молюски повинні бути добре термічно оброблені , оскільки вони можуть бути заражені паразитами.