Среда, 24.04.2024, 20:24
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Апрель 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2016 » Апрель » 13 » Сибирь великая: немножко истории
17:00
Сибирь великая: немножко истории

Англійські морські експедиції до берегів Сибіру.
В1553г. була організована експедиція в Китай, під керівництвом Річарда Ченслера, досяг берегів тільки один корабель з трьох. Доплив корабель до берегів Білого моря і гирла Північної Двіни, інші загинули в Баренцевому морі. Ченслер поїхав в Москву і був прийнятий Іваном 4, який висловив бажання встановити торговельні відносини з Англією
У 1556г. англійці організовують другу північну експедицію в Китай. Мореплавець Стефан Бёрро досяг протоки Карські Ворота, але льоди перешкодили йому проникнути далі, і він повернувся в Холмогори. У 1568г. знову споряджається експедиція з метою досягти гирла Обі і знову невдало. Але Московська компанія не втрачає надій і в 1580г.вновь відправляє експедицію. Два кораблі прийшли до Карське море, але далі не змогли пробитися через скупчення льодів. Назад повернувся лише корабель начальника експедиції Артура Пета. Другий корабель зник безвісти.
Географічні уявлення про північному морському шляху.
Яким європейці представляли шлях на схід по Північному Льодовитому океану, можна дізнатися з листа Герарда Меркатора до Річарду Геклюйту - організатору експедіціі1580г. Автор листа, - знаменитий фландрский математик і картограф. Зроблена ним в 1554г. карта Європи прославила його як видатного географа. У 1569г. Г. Меркатор видав велику карту всього світу. На ній з античної географії залишений мис Табін, а обриси північних берегів Азії явно не відповідають дійсності. Проте це була для свого часу найавторитетніша карта.
Достовірні географічні відомості про Північну Сибіру зібрав на початку 17в. голландець Ісаак Масса. До статті про Сибирь великая була прикладена карта, в основу якої покладена російська карта, складена людиною, пропливши протокою біля острова Вайгач і добре знав місця до річки Обі. У лівому нижньому кутку карти-острів Вайгач, в центрі-півострів Ямал, з правого боку якого зображена річка Об. У середній частині півострова намальовані річки Каламутна і Зелена і озера, через які російські мореплавці переправлялися в Обскую губу. І Маса вказав річку Єнісей і місця розселення тунгусов і самоїдів.
Колонізація Помор'я і початок російського проникнення за Урал.
Знайомство з Юргой.
Камінь так називали тоді Уральські гори, - шлях через який був доступний тільки влітку; лише у виняткових випадках через гори наважувалися перебиратися взимку на оленях або собаках. У ті часи новгородці відкрили шлях в Юргу - Мансійський і хантийскіе землі на схід від Уралу в нижній течії Обі. Проникнення новгородців в Юргу стало результатом освоєння Помор'я. Місцевість, розташовану по річці Вичегді і її притоках називали Пермської землею. Далі знаходилися землі Печори.
Освоєння Помор'я.
Економічні зміни в житті Россіі16в. прискорили освоєння Помор'я. Коли в 1514г. у Польщі було відвойовано Смоленськ, відкрився сухопутний торговий шлях на Захід. У 1553г. англійці відкрили морський торговельний шлях до Росії. У гирлі Північної Двіни в літні місяці велася жвава торгівля, центром якої пізніше став Архангельськ заснований в 1587г.
Печорський через кам'яний шлях.
Перевал через Уральські гори був, звичайно, найнебезпечніший. «Камінь», грандіозна гірська ланцюг, вершини якої в «хмарах не бачили, а коли вітряно, іно хмари роздирає, а довжина його від моря і до моря», лякав своєю неприступною дикістю: «місце порожнє», а жілецкіх людей на Камені немає .
Морський шлях до Сибирь великая.
До початку 17в. російським мореплавцям був відомий півострів Ямал. Морські походи здійснювали на малих судах, добре пристосованих для плавання в водах Льодовитого океану, званих Кочі. Морський шлях був довгий, все залежало від випадковостей погоди, «а коли бог не дасть подібних вітрів, тоді все кочи перевертаються в Пустоозёро». В середньому шлях з Пустоозёрска до півострова Ямал займав 3-4 місяці.
володіння Строганових
З середовища поморських розбагатілих селян веде свій початок рід Строганових. Почалася діяльність Луки Кузьмича Строганова, його син Федір Лукич вже міцно оселився в Сольвичегодську, з цим містом почався розквіт будинку Строганових. Син Федора Аніка Строганов зміг збільшити свої володіння, створити велике господарство. Аніка рано залучив до справи своїх синів - Якова, Григорія і Семена, які стали його діяльними помічниками. Підприємство Строганових, крім соляного промислу, мало железодутное і ковальська справа, вело оптову торгівлю печорської червоною рибою, залізними виробами, Іконами і різноманітними товарами власного виробництва, а так само роздрібну торгівлю по селах Помор'я.
Перші знання російських про народи Сибири великой.
В кінці 15-16вв. невідомий російський автор написав «Сказання про людях незнаних в східній країні», в якому дав опис народів північної Сибіру, ​​які проживають в тундрі і лісотундрі. Це були предки сучасних ненців, нганасан, енцев, яких в науковій літературі називають самодійськимі племенами. Вперше вони згадані ще в «Повісті временних літ» за 1096 р. як «самоядь».
Похід Єрмака.
Єрмак.
Ім'я Єрмака добре відомо історії за народними оповіді, пісням і повістей. Достовірних відомостей про підкорювачі Сибіру на жаль мало. Незаперечним є факт, що свій похід до Сибіру він почав вже будучи отаманом волзьких козаків, на той час Єрмаку вже виповнилося 40 років. Невідомо кіт саме організував цей похід, або це було ініціативою самого отамана. Одну з версій тих далеких подій пропонує історик Скринніков.
Запрошення Строганових.
Сибірське ханство зі столицею Кашлик, розташованої на березі Іртиша, підтримувало добросусідські відносини з Москвою, Сибірські хани платили щорічну данину хутром, розміри якої встановлювали самі.
У 1563 році, влада в сибірському ханстві захопив Кучум, нащадок Чингісхана. Хан Кучум перестав посилати данину в Москву, його війни стали здійснювати набіги у володіння Строганових, багатих солепромисловців.
Строганова отримали у царя Івана 4 дозвіл провести набір козаків для захисту своїх володінь. Гінці Строганових поїхали на Волгу і там вступили в переговори з вільними козаками. Однак, замість запрошеної 1000, у володіння Строганнових прибуло 2 загону в 540 козаків з двома отаманами, Єрмаком і Іваном Кільце. Єрмак був призначений старшим.
Похід в Сибирь великую.
Загін Єрмака відправився в похід 1 вересня 1582 року. У похід вирушили на стругах вгору по річці Чусовой, потім по її притоку, річці Серебрянці, дійшли до самих перевалів. Перенісши на руках струги і вантаж через перевал, до річки Баранчук, припливу Тагілу, вирушили далі.
З розповідей ветеранів походів, відомо, що перший бій з татарами на річці Турі, вони вважають невдалим, їм навіть не вдалося взяти мови.
На річці Тобол здобули перемогу над знатним татарським правителем Карачі і рушили далі на Кашлик.
Перша перемога.
Бій за Кашлик відбувся 26 жовтня того ж року. Ватажок татарського війська Маметкул був поранений, це посіяло паніку і татари почали тікати.
Козаки здобули перемогу і вступили в столицю. Почалася перша зимівля. З місцевими жителями встановилися мирні відносини. Єрмак нагородив знатних людей подарунками і отримав запевнення в тому, що вони визнають себе підданими російського царя. Однак втік Кучум не склав зброї.
Три зими в Сибири великой.
Козаки влаштували зимівлю не в столиці, а на великому острові Карачин. Там відбувся жорстокий бій з війнами, який одужує Маметкула. Козаки розуміли, що без перемоги їх всіх чекає смерть і вони перемогли.
Навесні в Москву відправили посольство з повною Струга хутра, і звісткою про те, що Сибирь великая визнає правління царя і згодна платити данину, а так же проханням про підкріплення.
Другу зиму провели в Кашлика, постійно воюючи з загонами Кучума. Місцевий князец Карача, оголосив себе союзником козаків. З Азії повернувся хан Сеїд, законний спадкоємець убитого Кучумом хана Едігер. Під кінець другого року, прибуло довгоочікуване підкріплення з 100 стрільців. Змучених важким походом.
Третя зима була найважчою. Ослабнувши від голоду і хвороб вмирали стрільці, Кучум не давав спокою постійними засідками, пізніше вихід з Кашлаков бол і зовсім блокований.

 

Стаття являється експеремантальной і ще не є завершеною.

Просмотров: 561 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 1
1 ZQvdRZVs  
0
levitra glimepiride 3 mg harga The vessel, the Henna, had been due to leave mid afternoon after its owner put up a 3 billion won 2 <a href=https://viagr.sbs>roman viagra review</a> 19 Combined with the observations that clear genetic susceptibility to disease is apparent, because only a subset of infected individuals appear to have long term complications after acute or repeated chlamydial infections, it is now believed that chronic immune activation plays a role in propagating clinical disease

Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz