Вторник, 23.04.2024, 11:09
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Февраль 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2017 » Февраль » 13 » Як вибрати сонцезахисні окуляри
02:57
Як вибрати сонцезахисні окуляри

Для багатьох людей сонцезахисні окуляри – тільки модний аксесуар. Однак у першу чергу вони призначені для захисту очей – і влітку, і в курортному відпустці у будь-який час року, і при заняттях зимовими видами спорту.

До вибору необхідно підходити дуже відповідально, адже неякісні окуляри здатні замість користі принести шкоду.

Володимир Нероєв, директор Московського НДІ очних хвороб імені Гельмгольца:

Чому сонце шкодить очам

Природний захист ока, забезпечує пігмент меланін, кількість якого в очах з віком зменшується. Тому інтенсивний вплив сонячного випромінювання на очі може призвести до проблем і викликати такі захворювання очей, як центральна дегенерація або катаракта.
Наприклад, навіть короткочасне спостереження сонячного затемнення без відповідного захисту очей призводило до зниження зору людей, яке згодом відновився лише частково.

Що таке сонячне світло

Сонячне світло – в основному це поєднання ультрафіолетового (УФ) та інфрачервоного випромінювання. В залежності від довжини хвилі, УФ-випромінювання поділяється на:

— довгохвильовий (промені типу А) – найменш небезпечний діапазон (саме він викликає засмага), однак ефект накопичується протягом життя і прискорює старіння шкіри,
— средневолновый (промені типу В) – в цьому діапазоні випромінювання має більш високу енергію і, присутній в достатній кількості, викликає дерматити, опіки та інші пошкодження шкіри,
— короткохвильовий (промені типу З) – найбільш небезпечний діапазон, але він практично повністю затримується озоновим шаром земної атмосфери.

Ультрафіолетове випромінювання нерівномірно в різних широтах. Воно набагато інтенсивніше в районі екватора, знижуючись по мірі віддалення від нього. Найбільшу небезпеку ультрафіолет представляє в денний час.
Його вплив посилюється при відбитті від деяких поверхонь, збільшуючи сумарну дозу. Наприклад, сніг відбиває близько 90 відсотків сонячного світла, вода – приблизно 70 відсотків, а трава – лише 3 відсотки.
Інфрачервоне випромінювання значною мірою розсіюється – завдяки атмосферної вологи, але теж може представляти серйозну небезпеку, особливо в поєднанні з ультрафіолетом.

Рекомендуєм почитати: http://sportzone.com.ua/blog/zima/zimnee-snaryazhenie-i-tekhnologii.

Чим керуватися при виборі окулярів

Вибір сонцезахисних окулярів в магазинах настільки широкий, що буває дуже важко в них розібратися. Щоб зробити правильний вибір, треба розуміти, де і як ви збираєтеся використовувати свої сонцезахисні окуляри.
Якісні окуляри не тільки захищають очі, але і забезпечують комфорт і чіткість зображення. В ідеалі сонцезахисні окуляри повинні змінювати яскравість зображення, але не змінювати перенесення кольорів.
Вибираємо матеріал
Лінзи з якісних полімерних матеріалів, наприклад, з полікарбонату, затримує ультрафіолетові промені типів А і В. Скло теж суттєво затримує ультрафіолет, але не повністю.
А ось інфрачервоне випромінювання, яке так само небажано для очей, проходить крізь пластик, так і крізь скло.

Світло і колір

Здавалося б, чим темніше окуляри, тим краще вони повинні захищати очі. Але інтенсивно забарвлені лінзи далеко не завжди здатні затримувати сонячне випромінювання.
Якщо лінзи просто пофарбовані і не володіють властивостями захисту від ультрафіолету, його доза виявляється навіть більше, ніж отримана через прозору лінзу. Адже зіниці за темними лінзами розширюються. Тому неякісні сонцезахисні окуляри сприяють більш сильного пошкодження очей ультрафіолетовим випромінюванням.
Особливо це стосується дітей та підлітків, оскільки вони більше, ніж дорослі, бувають на вулиці вдень.
Непогане доповнення до сонцезахисним очками — козирок або кепка. Вони затримують близько половини сонячних променів.

Захист від випромінювання

На якісних сонцезахисних окулярах є спеціальне маркування, допомагає зробити правильний вибір в залежності від потреб. Рівень захисту вказується в доданих до очками вкладишах. У них також міститься інформація про умови, в яких очки рекомендовані до застосування (гори, водна гладь, місто тощо).

Існує п'ять категорій фільтрів сонцезахисних окулярів з різними рівнями затемнення і захисту від ультрафіолетового випромінювання:

— «0» – світлопропускання 80-100 відсотків. Мінімальна захист від ультрафіолетового випромінювання усіх видів.
— «1», «2» – світлопропускання, відповідно, 43-80 відсотків і 18-43 відсотка. Такі окуляри рекомендуються для використання в міських умовах, оскільки від ультрафіолету вони захищають лише частково.
— «3» – світлопропускання 8-18 відсотків. Цей тип окулярів можна вибрати для звичайного пляжного відпочинку і виїзду на природу.
— «4» – світлопропускання 3-8 відсотків. Це дуже темний фільтр, призначений для високогір'я і жарких країн.

Фільтри категорій «3» і «4» практично повністю захищають від ультрафіолетового, і від інфрачервоного випромінювань.

Поляризаційні лінзи

Поляризаційні фільтри не пропускають до очей інтенсивне відображення світла від поверхонь (мокрого асфальту, снігу, льоду, води), що приводить до погіршення видимості. Відсікаючи шкідливу частину «засвітки», вони забезпечують більш комфортне і чітке зір.
Поляризаційні лінзи рекомендовані людям, страждаючим світлобоязню, автолюбителям, літнім людям, які відпочивають біля води і навіть пацієнтам після операцій на сітківці.

Фотохромні лінзи

Ці лінзи рекомендуються для водіння автомобіля в нічний час. Вони забезпечують адаптацію до зміни яскравості світла і знижують дискомфорт при переході з умов яскравого освітлення в темряву.
Фотохромні лінзи здатні реагувати на ультрафіолетове випромінювання зміною кількості пропущеного світла. Вони використовуються в так званих окулярах-хамелеонах, які темніють на сонці, а при відсутності сонячного світла їх лінзи стають прозорими. Бувають сонцезахисні лінзи, які об'єднують і поляризаційні, і фотохромні властивості.
При виборі сонцезахисних окулярів з фотохромними лінзами враховуйте швидкість затемнення і швидкість освітлення, а також температурну чутливість.
До речі, фотохромні агенти – спеціальні речовини, використовувані при виробництві таких лінз — при низьких температурах більш активні. Тобто, у спеку затемнення фотохромних лінз менше, і очі захищаються ними гірше.
З часом фотохромні агенти в лінзах можуть «втомлюватися», і затемнення лінз слабшає. Тому такі окуляри треба регулярно замінювати новими.

Як вибирати окуляри?

1. Заздалегідь визначтеся, для чого вам потрібні сонцезахисні окуляри.
2. Якщо у вас є проблеми із зором або захворювання очей, перед вибором сонцезахисних окулярів обов'язково порадьтеся з офтальмологом.
3. Не купуйте сонцезахисні окуляри на лотках і ринках. Якісні окуляри – не обов'язково дорогі. Вибирайте з тих, що продаються в магазинах, наприклад, туристичних, і забезпечені зрозумілою маркуванням і вкладишами.
4. Уважно вивчайте маркування очок – у ній вказано, яку кількість ультрафіолетових променів пропускають лінзи окулярів, чи здатні вони адаптуватися до яскравості світла або прибирати відблиски.
5. Якщо ви водите автомобіль або часто виходите з приміщення на сонце і назад – придбайте окуляри з фотохромними лінзами. Для відпочинку в засніжених горах краще придбати окуляри з поляризаційними лінзами.

Просмотров: 691 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz