Пятница, 29.03.2024, 12:16
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2017 » Март » 12 » Як правильно виховати дитину
23:16
Як правильно виховати дитину

Всі батьки хочуть, щоб їхня дитина виросла щасливою, турботливим і чуйним, досяг успіху в житті. Але, на жаль, частіше виходить навпаки. Буває, мати зробила для дитини все можливе, а він виріс невдячним егоїстом. Батько хотів, щоб син досяг більшого, ніж він, а син не виправдав очікувань. Таких прикладів можна навести безліч, але все зводиться до одного: до виховання дитини важливо не тільки те, яким ви хочете виховати дитину, але і як ви це робите.

Інструкція:

1
Щоб правильно виховати дитину, вам потрібно самому бути для нього хорошим вихователем. Існує багато книг по вихованню дитини, але універсальних рецептів виховання в них немає. Наприклад, покарання. В одному випадку достатньо просто поговорити з дитиною, пояснити, в чому він неправий і які можуть бути наслідки. В іншому випадку дитина повинен не тільки зрозуміти, в чому він вчинив неправильно, але і виправити свою провину. Наприклад, зламав іграшку у іншої дитини - віддай натомість свою. У більш серйозному випадку потрібно вже застосувати "санкцію": наприклад, позбавити будь-якого задоволення. Наприклад: весь тиждень "бив байдики" і запустив навчання - грати в комп'ютерні ігри можна тільки після того, як зробить всі уроки. Крім того, що підходить для однієї дитини, може не підходити для іншого - це теж потрібно враховувати. Тобто виховання має бути гнучкою, враховувати конкретну ситуацію і індивідуальність дитини.

2
Однак гнучкість - це не те ж саме, що непослідовність. Навпаки, у вихованні важлива послідовність. Наприклад, якщо ви вчора сміялися над витівкою дитини, а сьогодні за цю витівку покарали. Або ви кажете, що дитина повинна прибрати за собою іграшки, але він забув або полінувався, і ви прибираєте за ним самі. Таким чином, дитина, по-1, плутається, що можна і чого не можна, по-2, стає недисциплінованим і безвідповідальним, а в-3, ви підриваєте свій батьківський авторитет.

Більше про правильне виховання дітей тут: посилання.

3
Всі ми знаємо, що батько повинен бути авторитетом для дитини. Але тут криється дві перепони. По-1, авторитарний батько, який змушує і вынуждается дитину підкорятися і слухатися його зі страху покарання, приносить дитині більше шкоди, ніж користі. Авторитарний батько вважає, що головне для дитини - це слухатися. Якщо дитина слухається і слухняний - він хороший, якщо ж проявляє характер і впертість - поганий. Це в корені неправильний підхід. Адже дитина, яка прагне бути завжди слухняним, виростає несамостійним, їм легко будуть керувати інші люди. Можна сказати,авторитарний батько виховує з дитини не особистість, а раба. Ламаючи характер дитини, авторитарний батько ламає в ньому особистість або налаштовує його проти себе. По-2, авторитет дитини батько повинен заслужити. Поки дитина маленька, для нього батьки мають безумовний авторитет. Коли він виростає, він вже може поставити під сумнів авторитет батьків. І якщо батько не поважає в ній особистість, нечесний з ним, не вміє зрозуміти, не визнає своїх помилок, він може втратити свій авторитет і дитина може перестати його поважати. А відновити втрачені авторитет і повагу буде непросто, якщо взагалі можливо.

4
Проблема важкого дитини або підлітка найчастіше з'являється там, де дитині не вистачає любові, розуміння, довіри. А адже від вас потрібно не так багато: просто стати другом своїй дитині. Щоб дитина міг поділитися з вами своїми проблемами і переживаннями. Щоб він знав, що батьки його завжди зрозуміють і підтримають, що її люблять такою, якою вона є. Не поспішайте навішувати на дитину ярлик "важкого дитини": часто саме з такої дитини виростає особистість, якій батьки можуть пишатися. Адже у нього є те, чого немає у слухняних, "правильних" і "хороших" дітей: це характер.

5
Але навіть якщо дитина ділиться з вами своїми проблемами, не намагайтеся вирішити всі проблеми за нього. Дитині потрібні ваші розуміння і підтримка, але також він повинен навчитися самостійності. Надайте дитині свободу пізнавати і досліджувати світ, дозвольте йому помилятися. Але свої помилки він повинен виправляти сам, і сам нести відповідальність за свої вчинки. Звичайно, це не означає, що ви не повинні ні в що втручатися. Десь потрібно дитині щось порадити, підказати, показати напрямок, а в чомусь обмежити. Але ось що точно не потрібно, це контролювати кожен крок дитини.

6
Не ставтеся до дитини як до власності, поважати в ньому особистість. Якщо ви не поважаєте в дитині особистість, він не буде поважати вас. Виховувати дитину - це не значить нав'язувати йому свої погляди і переконання. Багатьом з нас, дорослих, важко прийняти те, що іноді діти бувають набагато розумніші за своїх батьків. І деяким батькам варто було б повчитися у своїх дітей, замість того, щоб нав'язувати свої міфи і стереотипи. Можливо, ви чули про те, що зараз народжується нове покоління дітей, яких називають "індиго". І до цих дітей потрібен особливий підхід, як, втім, і до будь-якій дитині. Кожна дитина - індивідуальність, і ваше завдання як батьків - не "ліпити" з нього те, що вам хочеться, а допомогти розвиватися дитині, бути щасливою і гармонійною особистістю.

7
Якщо ви хочете, щоб ваша дитина чогось досяг у житті, ваше завдання - вчити його не бездумного послуху, а відповідальності і самостійності. Не обмежувати його безліччю заборон або можливостями підлоги, а допомагати розвивати його здібності. Не лаяти і критикувати, а заохочувати його хороші якості. Не порівнювати його з іншими, а цінувати його індивідуальність і підтримувати впевненість у своїх силах.

8
Можливо, вам здалося, що виховання - це дуже складно і під силу тільки педагогам "від бога". Але це не так. Адже що таке виховання? Це розвиток. Розвиваючи дитину, ми розвиваємо себе і ростемо разом з ним. І дитина, і батьки вчаться розуміти один одного, довіряти один одному, підтримувати, вміти визнавати свої помилки і прощати, бути відповідальними. І ви допомагаєте дитині так само, як він допомагає вам у цьому. А щоб стати хорошим батьком, просто даруйте своїй дитині любов і любите його таким, який він є. І він відповість вам тим же.

Просмотров: 436 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz