Пятница, 29.03.2024, 04:43
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Февраль 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2018 » Февраль » 23 » Як попередити помилки при експлуатації системи крапельного поливу
22:10
Як попередити помилки при експлуатації системи крапельного поливу

За останні двадцять років крапельний полив отримав широке застосування серед городників і садівників. Вже з перших спроб застосування цієї зручної та ефективної системи зрошення овочівники посушливих областей оцінили чудові переваги нового підходу. Але, незважаючи на широку популярність крапельного поливу серед широкого кола споживачів, суперечки про доцільність впровадження нового типу системи зрошення культур тривають.

Крапельний полив: за і проти

Більшість городників все ж схиляються до тієї думки, що система крапельного зрошення – універсальний спосіб поливу культур на посушливих територіях. Якщо порівнювати прийом традиційного дощування з крапельним зрошенням, то традиційний тип поливу значно поступається нової технології. Застосування системи крапельного зрошення залежно від сорту вирощуваної культури, погодних умов та інших факторів може значно підвищувати врожайність будь агрокультури.
 На противагу цій думці опоненти наводять цілий ряд прикладів з невдалими результатами після застосування нової системи на своїх ділянках.

Обладнання для поливу можна замовити тут: капельный полив.

Як показує практика, врожайність будь-яких культур підвищується тільки за умови грамотного, а значить правильного застосування системи крапельного поливу. Овочівники, активно застосовують у роботі крапельне зрошення, акцентують на тому, що саме правильний монтаж і експлуатація системи є запорукою успішного результату.

Основні помилки при експлуатації системи крапельного поливу.

Економія води.

Крапельний полив рослин Вагому перевагу крапельного зрошення, безумовно, економія води. Але це твердження, яке багато овочівників розуміють не зовсім правильно, найчастіше і стає основною причиною фіаско при першому досвіді застосування на практиці крапельної системи поливу.
 

Якість урожаю залежить від обсягів споживання вирощуваними культурами води в процесі росту, розвитку і плодоношення. У зв'язку з тим, що врожайність на краплинному зрошенні зростає в рази, то потреба вологи корінням рослин також підвищується. Підвищений обсяг споживання рідини кореневою системою культур компенсується за рахунок її раціонального використання. Завдяки крапельної системи поливу вода надходить безпосередньо до коріння агрокультури, а не бур'янів. В той же час: при традиційному поливі (дощуванні) велика частина рідини витрачається нераціонально за рахунок поливу міжрядь, стікання, не встигли вбратися в грунт струмків води по нерівностях рельєфу, а також звичайному випаровуванні.

Частота поливів

Обсяги потреби тієї чи іншої культури у воді залежить від її сорту, складу грунту, а також погодних умов. Розрахунок поливної норми проводиться за результатами замірів вологості грунту.
 Знаючи вологоємність рослин, овочівник може вибирати оптимальний режим поливу. Так, наприклад, для томатів вологість ґрунту в період цвітіння повинна бути на рівні 70%, а в період плодоношення – не нижче 85%.

Рідкісні поливи призводять до водного стресу (пересихання), що негативним чином позначається на якості врожаю. Часті поливи призводять не тільки до ризику розвитку захворювань кореневої системи культури, але і збільшенню витрат на обслуговування самої системи.
 Заходи по зрошенню спрямовані на створення оптимального водно-повітряного співвідношення, при якому пори грунту заповнені повітрям, а капіляри - водою. На важких глинистих і піщаних грунтах рівень вологоємності такий, що навіть нечасті поливи раз на два дні призводять до значного надлишку вологи в грунті. На суглинках - оптимальні інтервали поливів два-три дні.

Витрата крапельниці

Крапельний полив помідор Однією з причин невдалого застосування системи крапельного поливу в Україні може виступати невідповідний для конкретних умов ділянки вибір самої системи: занадто малий діаметр трубопроводу для великих поливальних площ, низький тиск в системі і пр.
 Витрата крапельниці найчастіше виконує ключову роль у здійсненні правильного поливу. Вибір витрат безпосередньо залежить від складу грунту, її солонцюватості і фільтраційної здатності, а також інших якостей. Про правильність вибору витрати крапельниці можна судити по чіткому малюнку на ґрунтовому покриві, який має вигляд рівної смуги вологого грунту.
Крапельниці з високим ґрунту витратою рідини дають малюнок растекшихся по поверхні калюж.

Установка крапельної системи

Варіантом установки краплинної трубки може виступати як надземне розташування, так і закопування її в грунт. При першому варіанті укладання вона може легко пошкоджуватися під дією сильних вітрів і злив, також птахів. При закладенні трубки не невелику глибину в грунт нерідкі випадки пошкодження крапельниці корінням рослин і грунтовими шкідниками. Оптимальним варіантом може виступати установка крапельниці на глибину 2-3 см, тоді трубка розташовується і не на поверхні ґрунту, та вище рівня залягання кореневої системи.
 Причинами порушення режиму поливу можуть служити: помилки при монтажі і експлуатації крапельниці, неякісна фільтрація, засмічення системи брудною водою. Своєчасне промивання трубок дозволить попередити блокування крапельниці, від якої безпосередньо залежить якість врожаю. При промиванні трубок раз в два тижні бажано також відкривати і прибирати накопичилася ґрунтову суспензію з кінців заглушки.

Знання основних помилок при експлуатації систем крапельного зрошення дозволить садівникам і городникам грамотно працювати з системою, успішно реалізуючи її переваги.

Просмотров: 872 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz