Суббота, 20.04.2024, 00:02
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Июнь 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2018 » Июнь » 30 » Де вітряки і сонячні батареї ?
23:26
Де вітряки і сонячні батареї ?

За оцінками фахівців, до 50 відсотків використовуваної в Білорусі енергії можна отримувати за допомогою сонця, вітру та інших відновлюваних джерел, а не газу, вугілля і нафти. Однак щось не видно вітряків та сонячних батарей на наших будинках, як немає на городах і популярних у сусідній Польщі теплових насосів. Чому ми не поспішаємо перемикатися на енергію сонця, вітру і води і скоро вони увійдуть в моду? Про це розповідає кандидат технічних наук, доцент Міжнародного державного екологічного університету імені А. Д. Сахарова Олександр БАРАН.

У Білорусі сьогодні споживання енергії складає близько 40 мільйонів тонн умовного палива (тут) на рік. Власними енергетичними ресурсами ми забезпечені приблизно на 15 відсотків, решта купуємо в Росії і країнах Балтії. Проте сталий розвиток має базуватися на власних або альтернативних варіантах отримання енергії. Якщо оцінювати ресурси відновлюваної енергетики в Білорусі, цифри у різних експертів коливаються від 5-10 мільйонів тонн умовного палива в рік до 20-25 мільйонів. Таким чином, до 50 відсотків споживаної енергії ми могли б отримувати за рахунок відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), знизивши при цьому викиди в атмосферу і покращити екологічну обстановку в республіці. Для Білорусі особливо великим потенціалом володіє такою альтернативне джерело енергії, як біологічна маса. ВДЕ приваблюють своєю дешевизною і екологічністю, але чому ж ми широко їх не застосовуємо, а продовжуємо використовувати електроенергію, вироблену ТЕЦ?

Замовляйте сонячні панелі за доступними цінами тут: готові сонячні станції.

По-перше, на думку вченого, для широкого розповсюдження "альтернативи" потрібна революція в умах. Багатьом досі здається, що енергія береться з нізвідки і її невичерпні джерела, а глобальне потепління — не більш ніж міф. І можна не реагувати на попередження вчених. Але це омана.
Друга проблема — цінова. Вона полягає в тому, що традиційні джерела енергії в нинішніх умовах мають вартість 1 Квт/год 4-6 центів, а поновлювані залежно від виду — від 4 до 30 центів за ту ж кількість енергії. Природно, те, що невигідно в нинішніх умовах, через якийсь час може стати вигідним, якщо ціни на природні енергоносії будуть змінюватися в позитивну сторону. Зараз ми спостерігаємо різке зниження цін на нафту: влітку вона коштувала близько 150 доларів за барель, а зараз — близько 50.

Можливо, альтернативні джерела енергії так і не стануть вигідними в світлі дешевизни традиційних? Як вважає вчений, це всього лише прояв циклічного розвитку економік і світового співтовариства і поступово все повернеться на круги своя. Прогрес невблаганний, споживання енергії зростає, з'являються нові промислові центри: не тільки Сполучені Штати Америки потребують високих енергетичних потужностях, але й Китай, Індія... І навіть в умовах кризи ціна не повернулася на ту позначку, з якої колись стартувала — 25 доларів за барель. 

Третя проблема — технічна — пов'язана з нестабільністю поновлюваних джерел енергії. Приміром, якщо безхмарний день і сонце світить яскраво, відкриваються великі можливості отримання електричної та теплової енергії за допомогою сонячних батарей . Але в похмурі дні цього не відбувається. Щоб забезпечити стабільне надходження електроенергії, потрібні акумулятори. Проблема акумулювання енергії — одна з найважливіших, коли мова йде про поновлюваних джерелах енергії. Існує безліч різних акумуляторів, але вони крупногабаритны і дороги і не завжди вдало вписуються в архітектурний ландшафт. 

Наступна проблема, яка гальмує впровадження ВДЕ, — вони вимагають відносно високих капіталовкладень. Проте світові тенденції розвитку відновлюваних джерел енергії свідчать про прийдешнє різкому зниженні їх вартості. Якщо 1 кВт виробленої фото-електричними батареями енергії коштував в 1980-і роки приблизно 200 доларів, зараз ця вартість знизилась у 10-15 разів. 

Звернувшись до учасників республіканської наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів "Екологія людини і навколишнього середовища в постчорнобильський період", яка відбулася наприкінці минулого тижня, Олександр Баран закликав їх активно брати участь в розробках нових технологій для використання поновлюваних джерел енергії. Він констатував низьку ефективність багатьох застосовуваних сьогодні технологій і пристроїв. Ефективним і комерційно вигідним в майбутньому стане застосування локальних джерел енергії в місцях їх споживання.

Просмотров: 658 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz