Четверг, 28.03.2024, 23:54
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Август 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2016 » Август » 31 » Чорнозем для городу:: як і для чого його використовувати?
00:10
Чорнозем для городу:: як і для чого його використовувати?

Про чорноземі вже написані сотні, а то й тисячі матеріалів. Цьому типу грунту не дарма приділяється стільки уваги. Адже саме чорнозем протягом довгих років і до цього дня залишається самим родючим грунтом, здатним перетворити навіть абсолютно мляву землю з великим вмістом піску і повною відсутністю яких би то ні було поживних речовин.

Зазвичай чорнозем використовується на всіляких аграрних і фермерських підприємствах, але нерідко його застосовують і власники власних дачних ділянок. Іноді таке рішення дійсно дає хороші результати. Але найчастіше господарі городів просто повністю засипають грядки чорноземом в надії на те, що це дасть потрібний ефект. І дійсно, на пару років родючість грунту серйозно підвищується. Однак потім все знову повертається на круги своя. В чому причина? У неправильному використанні чорнозему. Давайте розбиратися.

Потрібен чорнозем?! Тоді вам сюди: купить чернозем воронеж

ВАЖЛИВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЧОРНОЗЕМУ

Перша характеристика чорнозему, мабуть, одна з найважливіших - процентний вміст гумусу. За цим значенням виділяється кілька категорій:

4%. Самий низькоякісний чорнозем, близький за змістом гумусу до рослинного грунту.
4-5%.
6-9%
10-15%. Найбільш якісний, але і в той же час найдорожчий чорнозем, який найчастіше використовується не господарями приватних ділянок, а власниками великих сільськогосподарських підприємств.
Друга характеристика, про яку варто згадати, - тип. Розрізняють типовий, звичайний, вилужений, південний, опідзолений чорнозем. В основному тип чорнозему впливає на його склад, а також на кислотно-лужний баланс грунту.

Гумус - особлива речовина, що утворюється в результаті багаторічного циклу розпаду залишків рослин. Цей процес ніяк не можна повторити в лабораторних умовах. Тому і не буває штучного чорнозему. В основному саме високий вміст гумусу робить цей різновид грунту настільки родючої.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИКОРИСТОВУВАТИ чорнозем

Чорнозем може використовуватися і як заміна збіднілої грунту (якщо насипати його щільним шаром поверх неї), і як звичайне добриво. Другий варіант особливо актуальний для землі з великим вмістом піску. Чорнозем, змішаний з супіском, дає рослинам відмінний «поштовх» для швидкого та інтенсивного росту.

Для використання в городі найкраще підходить комбінований варіант. На грядках чорнозем застосовується як добриво, а щільний шар насипається під дерева і чагарники. Такий підхід дозволяє контролювати витрату чорнозему, та й ефективність його набагато вище.

Просто насипати чорнозем і забути про добриві грунту на десять років не вийде. Через 2-4 роки мінеральні і поживні речовини в чорноземі почнуть виснажуватися. Без додаткової «підживлення» земля скоро може прийти в початковий стан. Тому заздалегідь подбайте про те, щоб вчасно дати її грунті.

ЯК ВИЗНАЧИТИ чорнозем
Родючий чорнозем для городу може стати справжнім порятунком. Але тільки в тому випадку, якщо це справжній чорнозем. Визначити його «справжність» можна за кількома факторами.

1. Чорний або темно-бурий колір. Цей фактор у недосвідчених покупців чомусь завжди відіграє вирішальну роль. Напевно, через кореня «черн» в назві грунт. Але не всякий чорний грунт - це чорнозем. Продавці під виглядом чорнозему можуть поставляти замовникам:

підзолисті грунти, бідну на мінеральні та поживні речовини
прогорілий торф
будь-яку звичайну грунт, в яку був доданий деревне вугілля
навіть компост або перегній
Відрізнити справжній чорнозем від того, що іноді намагаються за нього видати, часто дуже складно. Тому не варто орієнтуватися тільки на колір.

2. Зерниста структура. Може бути і зернисто-груднястій - все залежить від місця видобутку. Причому краще за все не намагатися визначити структуру на око, а розтерти грудочку грунту в руках.

3. Коли чорнозем намокає, він стає схожий на глину. Коли висихає - тріскається і розпадається на шматочки.

4. Інші фактори - тип реакції (лужна або кислотна), глибина залягання гумусу і його процентний вміст, наявність хімічних речовин - можуть бути визначені тільки в лабораторних умовах.

Просмотров: 578 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz