Пятница, 26.04.2024, 23:51
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2016 » Декабрь » 18 » Чому не можна їсти перед наркозом і після?
23:37
Чому не можна їсти перед наркозом і після?

Вживання їжі перед і після проведення наркозу
Будь-якої людини, якому належить операція під загальним наркозом, цікавить, чому не можна їсти перед наркозом? Це стосується більшою мірою внутрішньовенного і загального наркозу з інтубацією трахеї та застосуванням релаксантів і переходом на ШВЛ (штучна вентиляція легенів).
Чому не можна їсти перед наркозом?

В анестезіології існує так звана «проблема повного шлунка». Що це таке і як розуміти? Будь-якого пацієнта при плановій операції або тим більше екстреної ми, анестезіологи, розглядаємо як пацієнта з повним шлунком, тобто в його шлунку, животі і кишечнику є їжа. При внутрішньовенному наркозі (особливо загалом із застосуванням м'язових релаксантів) відбувається пригнічення деяких рефлексів, у тому числі сфінктерів (це кільцеві м'язи), які закривають вихід з сечового міхура і з ануса (задньопрохідний отвір), вихід із шлунка в стравохід.

У чому небезпека «повного шлунка»? У зв'язку з вищеописаними процесами на вступному наркозі можлива регургітація — закидання кислого шлункового вмісту в ротову порожнину з наступною аспірацією у трахею та легені з розвитком важкого синдрому Мендельсона (за автором). При цьому розвивається важка дихальна недостатність, бронхо і бронхиолый спазм, з набряком легенів, можлива зупинка серцевої діяльності, простіше кажучи, настає клінічна смерть.
Тобто на питання про те, чи можна їсти перед наркозом відповідь однозначна — можна, але мінімум за 12 годин до операції. Воду пити можна півсклянки, години за 2-3, якщо дуже хочеться, вона йде з шлунка всього за півгодини. Для профілактики в деяких випадках даємо пити антациди, лужні препарати, що знижують кислотність шлункового вмісту.

Більше відповідей тут: Почему нельзя.

Що можна їсти після загального наркозу

Що можна їсти після операції? Багато залежить від того, на якому органі вона проводилася. Існують дієти за Певзнером (автор), загальні рекомендації, просто щадне харчування. У будь-якому випадку потрібно виключити не менш ніж на півроку: солоне, гостре, смажене, копченості, ковбаси, газовані напої, овочі, викликають посилене газоутворення, алкоголь, куріння. Показано відварні, на пару, нежирні сорти риби і м'яса, курячий бульйон, гречана і рисова каші, яєчний омлет, натуральні соки. Звичайно, про те що можна їсти після епідуральної анестезії або будь-якого іншого виду знеболювання, вам детально розповість ваш лікуючий лікар.


Через скільки можна їсти після наркозу?

Це залежить від того, на якому органі проводилася операція і під яким наркозом. Загальне правило, через скільки можна їсти після загального наркозу – 10-12 годин. Воду пити можна практично відразу після пробудження, коли пацієнт прийшов в себе, усвідомлює себе як особистість, розуміє де він орієнтований в часі і місці. Якщо операція проводилася на шлунку або кишечнику, їсти не можна добу і більше, залежно від післяопераційного стану хворого. У цей період лікарі призначають крапельниці з фізрозчином, глюкозою, полііонні розчини і при необхідності розчини для парэнтерального харчування.
Цікаво: при прикордонних станах між життям і смертю, настає втрата свідомості, порушення дихання, гіпоксія — кисневе голодування, відключаються контролюючі функції кори головного мозку — сфінктери розслабляються. Ось чому також при повішенні або утопленні у людини майже завжди відбувається мимовільне сечовипускання і дефекація.
Через скільки можна їсти після епідуральної або спінальної анестезії? Людина у свідомості, але рекомендації з харчування ті ж, що і після загального наркозу, починати можна вже через 6-8 годин. Щадна дієта, необільная, маленькими порціями, пити можна практично через годину, маленькими ковтками, потроху.
Через скільки можна їсти після анестезії зуба? Якщо його видалити, то до тих пір, поки не зупиниться кровотеча. Дієту потрібно дотримуватися поки не заросте ранка. Не можна гаряче, гостре, солоне, спиртне, оскільки воно посилює кровотечу.
Що стосується немовлят – вони не можуть голодувати, груди і давати пити водичку можна, коли дитина прокинулася, відновилися рефлекси смоктальний і ковтальний, рухова активність, плач, це зовнішні ознаки активності малюка. Але обмежити обсяг! Краще потроху, але частіше.

Важливо знати!

Благополучний результат будь-якої операції під загальним наркозом безпосередньо залежить:
Від вихідного стану здоров'я пацієнта, супутніх хронічних захворювань, алергії на ліки, запахи квітів, косметики та інше, бувають і такі пацієнти, у яких полиаллергия практично на всі! Але це рідко.
Шкідливі звички – куріння, зловживання алкоголем, наркоманія. Тому рекомендуємо перед плановою операцією за один-два тижні не палити і виключити будь-які алкогольні напої!
Технічне оснащення лікарні наркозно-дихальною апаратурою та медикаментами для наркозу та реанімації.
Від кваліфікації та рівня підготовки анестезіолога. Майстерність анестезіолога безпосередньо не завжди пов'язане зі стажем роботи, багато чого залежить від особистих якостей і розуміння ступеню відповідальності.
Яка операція, екстрена або планова. Наркоз при екстреної операції на порядок ускладнює роботу анестезіолога. Більшість екстрених хворих, особливо у свята, надходять у лікарні після застілля, в стані різного ступеня алкогольного сп'яніння і з повним шлунком.
Рада! Будь ласка, НЕ їжте перед операцією, пожалійте себе і анестезіолога!

Просмотров: 2869 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz