Пятница, 29.03.2024, 19:01
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Октябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2017 » Октябрь » 8 » Пелетні котли для опалення: плюси і мінуси
14:10
Пелетні котли для опалення: плюси і мінуси

Пелетні котли зовсім недавно увійшли в список поширених в побуті опалювальних приладів. Пов'язано це з тим, що їх конструкція удосконалилася буквально в останні роки, що дозволило їх використовувати навіть тим домовласникам, які не мають досвіду експлуатації складних систем опалення. Сучасні конструкції таких котлів дозволяють їм працювати в автоматичному режимі практично при повній відсутності поруч з ними людини.

Плюси і мінуси пелет

Пелетний автоматичний котел, як випливає з його назви, працює з використанням в якості палива пелет. Пеллета – це деревна гранула, виготовлена за спеціальною сучасної технології деревообробки, вона спресована з стружки, а при її виробництві не застосовуються хімічно шкідливі речовини. При цьому ефективність опалення приміщення за допомогою такого незвичайного виду поливу є однією з найвищих.

Справа в тому, що при згорянні однієї тонни цього деревного палива, виділяється кількість енергії еквівалентне тому, яке утворюється при повному згорянні 1.6 тонн деревини, 500 літрів дизельного палива або 48 кубічних метрів природного газу. В результаті пелетні котли опалення можуть скласти вельми успішну конкуренцію іншим способам опалення будівель і приміщень.

Паливо для котлів у вигляді пелет зазвичай коштують відносно не дорого і ціни на нього не змінюються так різко, як на той самий природний газ або дизельне паливо. В результаті власник будівлі, де встановлено автоматичний котел на пелетах, може досить серйозно заощадити на його опаленні. Так, наприклад, середній будинок загальною площею в двісті квадратних метрів може бути обігріє в опалювальний сезон за 55 000 рублів, при цьому для обігріву такого ж вдома з допомогою вугілля знадобилося б 95 000 рублів.

Пелетні котли для опалення

Крім того у такого способу опалення є і інші переваги. Так, наприклад, котли на пелетах не потребують якого-небудь спеціального обслуговування. Цілком достатньо один-два рази в місяць проводити прибирання золи для того, щоб домогтися якісної роботи цього пристрою. До безперечних достоїнств описуваних котлів можна віднести:

  • високий ККД 75-95%;
  • додатковий контур гарячого водопостачання;
  • висока мобільність даної системи опалення;
  • можливість самостійного монтажу;
  • високий рівень пожежної і вибухової безпеки.

Використання в системі опалення таких опалювальних приладів не вимагають отримання будь-яких дозвільних документів на підключення обладнання, на відміну від використання, наприклад, газового котла в системі обігріву приміщень же газового обладнання.

Щодо недоліків можна сказати наступне — твердопаливні котли з автоматичною подачею палива мають досить високу вартість, яка значно перевищує вартість інших приладів для опалення. При цьому сервісне обслуговування таких пристроїв проводиться тільки в спеціалізованих сервісних центрах, що є далеко не у всіх російських містах.

Загалом у даних опалювальних приладів немає ніяких істотних недоліків, які перешкоджають їх активного використання в побуті.

Вибираєте котел?! Тоді вам сюди: пиролизные котлы в Украине DM-STELLA.

Види пелетних опалювальних систем

Котли на пеллетах мають два різновиди — це власне котли та каміни. Каміни використовуються зазвичай для опалення окремої кімнати або ж одноповерхового будинку невеликій площі. Їх максимальна потужність залишає від 6 до 15 кВт. Розрізняють котли:

конвекційні нагрівають атмосферне повітря;
з додатковим контуром гарячого водопостачання;
комбіновані, здатні опалюватися не тільки пелетами, але і брикетами або дровами.
Різні моделі котлів можуть мати різну потужність, сучасна промисловість випускає обладнання потужністю від 15 до 100 кВт, і застосовуються вони для комплексного обігріву будівель. З цією метою котли твердопаливні з автоматичною подачею палива встановлюються як на першому поверсі будівлі, так і в окремому приміщенні контейнерного або модульного типу. Деякі моделі можуть використовувати в якості палива брикети або дрова. Така можливість передбачена для екстрених випадків і для цього на них монтують спеціальну решітку.


Пелетні котли для опалення
Російські пелетні котли володіють однією особливістю – вони мають відносно невелику камеру згоряння. Справа в тому, що основні технологічні процеси відбуваються тут в конвекторі, а не в камері згоряння пристрою. Другою особливістю подібних котлів вважається, пальник спеціальної конструкції, яка має високий ККД.

Подібна пальник може прослужити власникові котла більше двадцяти років, а котли преміум-класу експлуатуються навіть довше. Крім того, сучасні твердопаливні опалювальні прилади мають високий рівень автоматизації, практично повністю виключає з процесу їх роботи участь людини. Автоматичні системи дозволяють не тільки механізувати подачу палива в котел, але і постійно підтримувати температуру на заданому рівні.

Інструкція виробника повідомляє зазвичай про те, що пелетний котел може функціонувати в автоматичному режимі протягом тижня. Крім того, якщо створити паливний склад, пристрій пропрацює без участі людини весь опалювальний сезон протягом семи місяців.

Такий великий термін автономної роботи дозволяє системі опалення будівлі постійно підтримувати оптимальний рівень температури в приміщенні. В результаті роботи обладнання в автоматичному режимі будівля не «розхолоджується», а всередині приміщення створюється приємний мікроклімат.


Котли для опалення
Вибір пелетних опалювальних котлів

Вартість описуваних теплових приладів коливається від декілька сотень тисяч рублів до декількох мільйонів рублів. При цьому пелетний котел Теплодар вітчизняного виробництва може коштувати значно дешевше, ніж іноземний пелетний котел Китурами.

Справа все в тому, що іноземне обладнання може комплектуватися додатковими системами, наприклад, такими як GSM-модем для віддаленого управління роботою котла за допомогою стільникового телефону. Імпортне обладнання виготовляється з більш товстого металу, що здорожує їх вартість.

Щоб здешевити процес придбання котла, варто дотримуватися кількох нескладних правил. Так, наприклад, необхідно точно підібрати потужність цього приладу. Звичайний стандартний будинок площею 200 квадратних метрів може бути обігріє котлом потужність 20 Квт. Тому набувати більш потужне і дорогий пристрій не має сенсу.


Приклади котлів
При придбанні котла слід окремо уточнити питання про подальше сервісне обслуговування придбаного обладнання. Пов'язано це з тим, що далеко не скрізь є офіційні сервісні центри компаній виробників пелетних опалювальних систему, тому вартість їх послуг може бути дуже значна. При цьому звичайну чищення котла ви зможете провести і самі. Робити це потрібно не менш ніж один раз на один-два місяці.

Досвідчені фахівці з систем опалення рекомендують вибирати ті моделі нагрівників, які не мають в своїй конструкції теплообмінника, виготовленого їх чавуну. Справа в тому, що він більш інертний, ніж сталевий, крім того він важкий і гірше чиститися.

Стоїть перед покупкою уточнити, який щомісячний витрата палива буде у того чи іншого приладу. Від цього залежить обсяг економії, яку ви можете отримати, використовуючи пелети. При цьому зазвичай виробники в інструкції представляють різні таблиці, які дозволяють полегшити розрахунок споживаного палива. Варто відзначити, що за результатами численних досліджень, по економічності пелетні конструкції знаходяться на другому місці після газових.

Виробники пелетних опалювачів

Одним з факторів, що впливає на вибір тієї або іншої моделі пелетних котлів покупцем, є виробник і продавець таких виробів. Відомі виробники, особливо іноземні, гарантують термін роботи обладнання до п'яти років. При цьому невідомий виробник може не витримати термін гарантії і кілька місяців.

До речі, краще всього, коли продавець опалювального обладнання є одночасно і постачальником пелет в регіоні. Так, наприклад, пелетний котел купер є дуже чутливим до якості палива, яке використовується при його роботі, тому варто використовувати при його експлуатації оригінальні пелети, випускаються безпосередньо виробником.

Перед тим як вибрати пелетні котли, слід ознайомитися з відгуками щодо них. Так, наприклад, покупці дуже добре відгукуються про котлах виробництва D ALESSANDRO Termomeccanika, так як продукція цього італійського виробника сертифікований для продажу в Росії.

Крім того досить високо цінуватися і польська продукція реалізується під торговою маркою Kostrzewa. Справа в тому, що котли цього виробника мають в своїй конструкції практично всі основні функції, наприклад автоматичну подачу палива і пристрої кліматичного контролю, і стоять при цьому дуже дешево. Все це робить польську продукцію вельми затребуваною на нашому російському ринку.

Що ж стосується вітчизняних котлів подібної конструкції, то вони хороші тим, що повністю адаптовані до сучасних російських умов, наприклад, таким як: низька якість води і часті перебої з пелетами. Тому їх можна використовувати в тих місцевостях, де є погана вода або ж пелети можна замінити дровами чи брекетами.

Якщо говорити про конкретних моделях, то найбільш популярні в нашій країні котли випускаються компаніями «Теплодар» (бренд «Купер»), «Слон», НВЦ «БийскиЭнергоПроект». На них варто орієнтуватися при виборі опалювального обладнання для облаштування побутової домашньої тепломережі в приватному будинку.

Просмотров: 613 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz