Четверг, 18.04.2024, 03:10
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Август 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2017 » Август » 8 » Як вибрати кабель або провід, питання про кабелі
22:48
Як вибрати кабель або провід, питання про кабелі

У цій статті ми спробуємо відповісти на найпоширеніші питання, які виникають при прокладанні електропроводки.

1. Кабель або провід - відмітні особливості
Це питання не настільки очевидний, як може здатися спочатку. Досить чіткої класифікації щодо цього питання немає, і обидва поняття мають досить розмитий характер. В практичних умовах, назва "кабель" або "провід" зазначено у ГОСТ або ТУ для кожної виробленої марки. Наприклад ВВП кабель та провід ПВС мають різні оболонки. У кабелю вона кругла, а у дроти - плоска. Хоча в технічній літературі форма зовнішньої оболонки не грає ніякої ролі. Для того щоб точно визначити тип провідника необхідно перевірити сертифікат відповідності, де буде чітко вказано, що це за елемент.

2. Розрахунок кабельного перерізу
Часто виникає необхідність розрахунку перерізу при відомій навантаженні. Для цього використовують спеціальні кабельні таблиці, за допомогою яких можна дізнатися жили для тієї чи іншої навантаження. Електрики для спрощення використовують наступну формулу: мідний кабель з перерізом 1 мм2 здатний пропускати струм до 10 А або потужність 2.2 кВт (10 Ампер * 220 Вольт). Цей розрахунок можна використовувати при невеликих перетинах кабелю (до 6 мм2). Для більш високих значень використовуються спеціальні таблиці. Для однієї і тієї ж навантаження кабель з алюмінію повинен мати перетин на 30% більше мідного. Кабельне перетин визначається площею жили, по якому йде струм, на зрізі. Зазвичай переріз розраховують як площа круга. У разі наявності кількох дротів, загальний перетин розраховують як суму перетину кожної з дротів. Для визначення радіуса використовують штангенциркуль або мікрометр. Перетин зазвичай вибирається з запасом. Для побутових умов перетин мідного кабелю для розеток складає 1.5-2.5 мм2 і 0.75-1.5 мм2 для освітлення.

3. Мідь або алюміній
Багато хто з досвідчених електриків скажуть, що краще використовувати мідний кабель. Давайте докладніше розглянемо всі "за" і "проти".

Для споживчих цілей мідний кабель краще тим, що він більш міцний і менше ламається, що важливо враховувати при підключенні освітлювальних приладів, електророзеток. За іншими параметрами алюмінієвий кабель не гірше мідного, але при цьому він в 3 рази дешевше. Для з'єднання мідного і алюмінієвого кабелю необхідно використовувати клемну колодку.

4. Гнучкий кабель або жорсткий кабель
Жорсткий кабель складається з однієї жили, а гнучкий має безліч жив. Гнучкість провідника залежить від кількості дротів жили і від товщини кожної зволікання. Існує сім класів гнучкості кабелю. Перший клас - одна жила, або жорсткий кабель; сьомий клас - найбільш гнучкий кабель. Зі зростанням класу гнучкості кабелю зростає і його вартість. Для прокладки в стінах або в грунті зазвичай використовується жорсткий провідник, гнучкий кабель використовують в рухомих механізмах і електроприладах. Експлуатація обох типів кабелю однакова, відмінності полягають лише в монтажі. Для освітлення рекомендується використання гнучкого кабелю, який забезпечить більш зручний монтаж і надійність, жорсткий кабелях в цих умовах може швидше зламатися.

5. Як самостійно визначити якість кабелю
Іноді для виготовлення кабелю використовують неякісну мідь або алюміній. Ви можете самі визначити якість металу, для цього необхідно виконати наступні дії. - кабель потрібно зігнути і випрямити кілька разів. Таку перевірку кабель також проходить на заводах на спеціальному обладнанні. Кількість вигинів не повинно перевищувати значення Госту. Для алюмінієвого провідника це значення становить 7-8, для мідного кабелю - 30-40. - якісний мідний або алюмінієвий кабель легко гнеться і не пружинить. - тільки що зачищена кабельна жила характеризується яскравим (відблискуючим) кольором. Наявність плям і потемніння свідчить про неякісне матеріалі і застосування неэлектротехнических металів. Якщо у Вас виникають сумніви з приводу якості кабелю і Ви самостійно не можете визначити його якісні характеристики необхідно довіриться відомим торговим маркам, які вже давно присутні на ринку і добре себе зарекомендували.
Замовити провід ПВС дешево можна тут: шнур ПВС.

6. Ізоляція та зовнішня оболонка
Однозначно краще вибирати кабель або провід з подвійною ізоляцією. Для одинарних ізоляції термін служби складає п'ятнадцять років, для подвійний - тридцять років. Ізоляція і оболонка це різні поняття. Під ізоляцією, слід розуміти шар діелектрика, який накладається на жилу, що проводить електричний струм, а під оболонкою розуміються всі верхні шари, що лежать поверх ізоляції.У кабелю в залежності від умов використання може бути 2, 3 або більше шарів оболонки. Найвідоміші види вказані нижче.

Кабель в оболонці термостійкої, який використовують в приміщеннях з високими температурами ( наприклад сауна). Верхній шар зазвичай складається з склотканини, нижній -фторопласт.
Кабель з маркуванням "нг", він не запалюється і самозатухаючий при наявності вогню. Даний тип не призначений для високих температур.
Вогнестійкий кабель (маркується FR, а потім E30, E90 або E120) - може знаходиться під дією відкритого вогню на протязі 30, 90 або 120-ти хвилин.
Кабель в поліетиленовій оболонці використовують при прокладці в землі, а також для відкритої прокладки на стінах будівлі.
Кабель з ПВХ оболонкою використовується для організації внутрішньої проводки а також прокладки в кабель-каналах.

Просмотров: 534 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz