Пятница, 03.05.2024, 17:42
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2017 » Март » 21 » Історія фторопласту
23:37
Історія фторопласту

Приборкати новий матеріал вдалося звичайному токарного верстата. Хіміки вирішили виготовляти деталі з фторопласту шляхом механічної обробки. Робили це таким чином.
Фторопластовий порошок пресували під високим тиском і отримували своєрідну таблетку. Тільки вона набагато більше тих, які ми звикли ковтати при грипі. Потім таблетку спекали при високій температурі і виточували потрібну деталь.
Вартість такого виробу була дуже високою, тому що деколи до 90 відсотків пластмаси йшло у відходи. Та ще в так звані «незворотні», які не можна переплавити, не склеїти, ні змусити яким-небудь іншим способом працювати знову. Готовий, пресований фторопласт можна тільки різати, але не з'єднувати...
Порівняно невеликі відходи виходили при виготовленні одного виду продукції — ізоляційної плівки. Але не думайте, що вона коштувала набагато дешевше: на її виготовлення йшло багато часу і праці.
З того ж порошку пресували, а потім спекали циліндр. Від його висоти залежала ширина плівки, тому часто доводилося робити циліндри високими і годинами тримати в печі, щоб гарненько «запеклися».
Такий циліндр ставили на токарний верстат і різцем знімали тонку плівку. Щоб плівка не пробивалася електричним струмом, її доводилося ще раз піддавати пресуванню. Такий тривалий шлях обробки часом зводив нанівець прекрасні якості фторопластовою ізоляції.
Необхідно було змінювати технологічний процес. І ось прийшло рішення. Перед спіканням порошок формують! Чудово! Так чому ж не можна формувати відразу стрічку!

Вироби з фторпласту замовляйте тут: www.thermoline.com.ua/remont_vorot/.

Тепер порошок засипають прямо з лотка на циліндричні обертові валки, в них пресують і вже у вигляді стрічки подають у камеру підігріву.
А що ж з іншими виробами! Невже, як і раніше левова частка фторопластового матеріалу йде у відходи!
Тут на виручку прийшов метод гарячого пресування. Ще гарячу, тільки що «спеченную» заготовку пресують в спеціальних формах до потрібних розмірів. Тепер лише зрідка, при виготовленні особливо точних деталей, доводиться вдаватися до допомоги токарного верстата. При цьому значно скоротилися потерн — майже до 10 відсотків. З 90 відсотків до 10 — зовсім не погано для початку.
Але навіщо всі ці хитрощі! Варто вкладати кошти, сили, творчу думку для приборкання непокірного матеріалу!
Варто. З приходом фторопластов в промисловість з'являються надії на чергову маленьку революцію, яких вже чимало принесла хімія в останні роки.
Ось лише кілька штрихів «фторопластового майбутнього». 
ЙОГО ЗДІБНОСТІ
...Робочий в легкому костюмі і напівпрозорому скафандрі входить в ще неостиглого топку парового котла для термінового ремонту. Температура в топці куди вище ста градусів Цельсія. Однак чоловік, одягнений у фторопластовий костюм, не відчуває спека. Фторопласт практично не проводить тепло. А що станеться з робочим, якщо він за щось зачепиться і костюм порветься! Можете бути абсолютно спокійні: цього не станеться. Фторопласт не боїться механічних пошкоджень — у всякому разі, людині його не порвати.
...Антарктида. Найнижча температура, яка тільки буває на нашій планеті. Вісімдесят з гаком нижче нуля. Але і тут майже такий же фторопластовий костюм і скафандр захистять від холоду метеоролога, який веде спостереження за атмосферними потоками, гляциолога, що вивчає товщу льоду, вченого, який вирушає в далеку експедицію...
Здатність фторопласту зберігати еластичність і гнучкість при низьких температурах дозволяє робити з нього труби, по яких перекачують зріджені гази. Який ще матеріал може витримати зіткнення з такими газами, якщо їх температура — мінус 200-250! Точно так само незамінні фторопластові трубопроводи для їдких кислот та інших хімічних речовин, швидко руйнують будь-які матеріали. Бо корозія абсолютно невідома фторопластам.
А діелектричні властивості фторопласту! Вони не змінюються під впливом температури, високих частот, вологості. Це прекрасний електроізоляційний матеріал, особливо в техніці високих і надвисоких частот.
З появою фторопластовых автомобільних кузовів і шин набагато полегшиться життя автомобілістів. Фтороуглеродистые матеріали володіють винятковою пружністю, тому кузов ніколи не розіб'ється. А фторопластові шини майже не стираються і не бояться ніяких проколів.
Здатність фторопласту працювати без мастила з незначним коефіцієнтом тертя робить його відмінним матеріалом для підшипників. Є тут, правда, є одне «але». Якщо пам'ятаєте, фторопласт не проводить тепло, тому воно «залишається» на тертьових поверхнях. Це веде до катастрофічного зростання коефіцієнта тертя. Як же вийти з положення! Виявляється, не так вже складно. Підшипники роблять з фторопласту з наповнювачами — бронзовим порошком, колоїдним графітом, скловолокном та іншими матеріалами, добре проводять тепло. Ні мастила, ні заміни не вимагає такої підшипник...
Є у фторопласту ще одне, досить оригінальне і цікаве властивість, відразу ж зацікавило кондитерів і пекарів. До фторопласту не прилипає жодна речовина.
Тече по фторопластовому жолобу липка, тягуча цукеркова маса. Тече і не прилипає! Пухке тісто можна обробляти на фторопластовою дошці, не посипаючи її борошном. Тісто і так не пристане.
Машинобудування і медицина, дослідження Антарктиди і кондитерська справа — лише мала частина областей, де знайдуть застосування фтороуглероды. Їх чекають з нетерпінням інженери на Землі і в космосі.

Просмотров: 709 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz