Пятница, 29.03.2024, 07:35
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Блог | Регистрация | Вход
Меню сайта
Форма входа
Календарь
«  Апрель 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архив записей
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Ответы на вопросы / Відповіді на запитання
Главная » 2016 » Апрель » 21 » Альпінізм - це відпочинок?
18:22
Альпінізм - це відпочинок?

Відпочинок в зоні вічних снігів і льодовиків з ризиком для життя і відпочинок на березі океану в тіні пальм ... Згоден, перше звучить абсурдно, але до тих пір, поки ви не визначили для себе особисто, що ви хочете отримати від проміжку часу, коли Ви не працюєте.
Мабуть, слід сказати, що звертаюся до фанатам своєї справи, своєї професії, "трудоголікам" в хорошому сенсі цього слова. Зрештою кожен вирішує, як йому відпочивати, де і на яку суму.
Свого часу я викликав здивування відповіддю на питання, яким "діставали" і "дістають" всіх альпіністів: "Навіщо ви туди ходите?" Я відповідав: "Щоб відпочити". Ніде правди діти, спочатку це було більше від оригінальничання. Поняття відпочинку прийшло не відразу, спочатку було більше романтики з тим духом, який чудово відчув Володимир Висоцький. Це не пішло, залишилося, але додалося щось від віку.
Але чому альпінізм став для мене відпочинком? Як прийшло це розуміння?
Альпінізм - це відпочинок?
Мені випала велике замовлення на художнє оформлення книги з великою кількістю ілюстрацій. Термін мінімальний. Коротше, після успішної здачі роботи (оформлення книги було відзначено Держкомвидавом України) я бреду по місту зовсім розбитий, з хворою головою і тужливої ​​думкою, що мої мізки, ігноруючи здоровий глузд, будуть як мінімум ще тиждень, а то і дві зайняті роботою над ілюстраціями уві сні і наяву. І не вибити цю напасть навіть горілкою. У цьому стані натикаюся на свого приятеля, керівника альпіністського клубу, який з захопленням повідомляє мені, що у нього є путівка в альптабір. Я мляво відбиваюсь, за сім років перерви (сім'я, діти, робота на межі) моя альпіністська кваліфікація дорівнює нулю і книжка альпініста з записами всіх моїх сходжень годиться тільки для сімейного архіву. Але, тим не менш, через тиждень мене вже ставили на достаток на альпіністської базі "Домбай" в Домбайского ущелині Центрального Кавказу. Була ще одна причина, по якій я відбивався від поїздки, - моя фізпідготовка. Тренування були в далекому минулому, єдине, що я зберіг з тих часів, це щотижневі кроси по 5-10 км. Зрозуміло, що залишилося тільки прикинутися "чайником", який бачив гори до цього лише по телевізору. Але тренування на снігових схилах, скелях і льодовикові заняття в "кішках" (металеві зуби, що пристібаються до черевиків) видали мене. Інструктор підійшов і в упор запитав: "Хлопець, адже ти вже ходив в горах?" Я зрозумів, що ховатися марно, гірше якщо приймуть за дискваліфікованого. Тим більше я вже зрозумів, що за "чайника" мені не зійти. Моя моторна пам'ять (так це начебто називається) легко відновила все те, що було закладено тренуваннями багато років назад.
Альпінізм - це відпочинок?
У той же день на мене були покладені обов'язки старости відділення (це ніби сержанта в армії). Вже після трьох виходів у високогір'ї все думки, пов'язані з роботою, стерлися начисто, пішли кудись в інший вимір.
Як же сталося, що інструктор альплагеря обчислив мене, незважаючи на моє бажання бути, як то кажуть, простіше. А видало мене то, на чому ґрунтується підготовка альпініста, - відпрацювання до автоматизму основних стереотипів рухів. Наприклад: зрив на льоду, скелях, снігу вимагає миттєвих дій, а паніка, метушня, як правило, ведуть до сумних наслідків, будучи результатом поганої технічної підготовки. Випадків безліч. Наведу один з тих, до яких був причетний особисто. В районі Ельбрусу ми "сипалися" з гори після вкрай важкого морально і фізично сходження. Залишилося останню перешкоду - крутий сніжний схил з розкиснули глибоким снігом. Ось з цього схилу ми, смертельно втомлені, проте мчали стрибками, намагаючись його проскочити, поки він не "ожив" лавиною (врятуватися з "мокрою" лавини шансів майже ніяких). На середині цього божевільного спуску бігла попереду Наташа, напарниця по зв'язці, оступилася і почали падати по схилу. Мені необхідно було перекинути зв'язує нас мотузку через держак льодоруба, загнати його в сніг і лягти на нього грудьми, ногами вниз, загнавши вібрами (гірські черевики) в сніг і наскільки можливо вибрати 30-метрову капронову мотузку нашої зв'язки. Все це я виконав миттєво, тренування на снігових навчальних схилах врятували нас. Секунда зволікання - і ми вилетіли б зі свистом на скелі ... Напарниця встигла пролетіти по схилу метра три, не більше, мотузка рвонула мене, але не зірвала, Наташа встала на ноги, і ми благополучно дісталися до бази.
Альпінізм - це відпочинок
У читача вже, напевно, визріла думка: "Розумний в гору не піде ..." Поки утримаюся від дискусії, додам ще деякі подробиці.
"Альпінізм - спорт вибраних", ще один шаблон. Якщо звести їх разом, веселенький портретик виходить, але не будемо про сумне, адже ми ведемо мову про відпочинок. Відпочинок потрібен всім - і розумним, і обраним, і тим, хто не дуже, відпочинок теж потрібен.
Літо, гори, спека в ущелині під 40 °. Стежка через ліс, по трав'янистому схилу, відповзає з-під ніг курна осип, скелі, льодовик, знову скелі, тільки крутіше. Страх відвідує, але настільки велике напруження в роботі на маршруті, що "хильнути" він може тільки в хвилини бездіяльності, а цього майже не буває.
Альпінізм - це відпочинок
І ось, подолавши надмірні навантаження і всі перепони, створені природою, ви досягаєте жаданого місця, звідки (о Боже!) Шлях лежить тільки вниз. А на вершині - "Весь світ на долоні, ти щасливий і німий ..." Та тільки ніхто не кричить від захвату і не стрибає від щастя. Усередині гучна порожнеча, відчужено дивлюся на пишність сяючих під сонцем вершин. І сумно від думки, що не можна ці відчуття донести до тих, хто внизу. Навіть сама високоякісна зйомка не передасть цього стану.
Але ще довгий і часом більш небезпечний шлях вниз. Тут раптом відчуваєш, як неймовірно далека цивілізація, тільки хрипить рація вітає тебе зі сходженням і обіцяє хорошу погоду на узвозі. Технічної можливості зняти людини з вершини, гребеня або схилу на висоті за 3000 метрів немає. Вертоліт на цих висотах сісти не може, а сівши - НЕ злетить: виряджені повітря.
Альпінізм - це відпочинок
Так ось про те, що "розумний в гору не піде ..." Статистика стверджує зворотне: 95% альпіністів - це інтелектуали. Це дивне, на думку багатьох, проведення часу привертає більше людей розумової праці. До цього додам, що в розвинених країнах це люди в більшості своїй заможні. Подивіться в каталозі, скільки коштує альпіністське спорядження. Льодоруб, черевики, "кішки", айсбаль, рюкзаки, спальники і т.д. А вартість самої поїздки!
Альпінізм - це відпочинок
Чому ж цей спорт привертає працюють головою? Умови на цьому "курорті": повітря виряджені, сухий, холодний (за 4000 м - мінусова температура), жорсткий ультрафіолет сонця, на сніжному схилі без темних окулярів тимчасова і досить болюча сліпота, губи обвітрюється і тріскаються до крові і т.д. і все це в сукупності з фізичним навантаженням. Мізки виявляються на "голодному" пайку. Жити часом не хочеться, а не те що думати, а треба. Необхідно стежити за рельєфом і подумки звіряти його з описом, оскільки маршрути на вершини не розмічають. Стежити за схилом (лавини, каменепади). Страхувати напарника і не обвалити чогось на що йдуть нижче. Напруга постійне. Спробуйте згадати, який був останній курс долара? Запевняю вас, не згадаєте. Але при цьому повітря стерильний. Тиша.
Альпінізм - це відпочинок
Ви стоїте в перших променях сонця на перевалі, а внизу в ущелині ще ніч, горить ланцюжок ліхтарів уздовж дороги. Там ще сплять. А навколо вас в перших променях сонця сніг і скелі. А з іншого боку ущелини під вами клубочаться хмари.
Альпінізм - це відпочинок
"Розумний в гору не піде, розумний гору обійде ..." У приказки, взагалі-то, алегоричний сенс, до альпінізму не належить, але що поробиш. Один мій співрозмовник прорік, прослухавши мої аргументи: "Напевно, занадто розумні ..." вивернув, не захотівши образити мене.
Альпінізм - це відпочинок
Так в чому ж причина? Кому потрібен такий відпочинок? Виходить, що так, надто розумним. Інтенсивна інтелектуальна навантаження фінансиста, дизайнера, програміста і багатьох інших вимагає відпочинку, рівноцінного професійної навантаженні. Альпінізм, не єдиний звичайно, надає таку можливість, тільки не всякий захоче тримати себе в постійній фізичній формі або болячки не дозволять. Але в той же час все частіше чую нарікання, що нудно під пальмами біля океану ...

Просмотров: 665 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Сделать бесплатный сайт с uCoz